lördag, 23 november, 2024
lördag, november 23, 2024

Upprop för att befria Julian Assange

Över 160 nuvarande och tidigare politiker från hela världen har undertecknat ett brev som kräver en omedelbar frigivning av Wikileaks grundare.

En grupp på över 160 nuvarande och tidigare politiker skrev under ett brev som kräver att den brittiska regeringen skall släppa Wikileaks grundare Julian Assange omedelbart. Han kämpar för närvarande mot en utlämning till USA i en domstol i London och riskerar upp till 175 års fängelse för att ha avslöjat amerikanska krigsförbrytelser.

Domstolen har också kritiserats för sitt beslut att utestänga juridiska observatörer, bland annat från Amnesty International, något organisationen kallar ”oroväckande”.

”Amnesty International har övervakat rättegångar från Guantanamo Bay till Bahrein, Ecuador till Turkiet. Att vår observatör nekas tillträde underminerar kraftigt den öppna rättvisan”, säger Amnesty-medarbetaren Stefan Simanowitz.

Undertecknarna är statschefer, parlamentsledamöter, diplomater och lagstiftare från hela världen. Tunga namn inkluderar Argentinas president Alberto Fernandez, Brasiliens förre president Lula da Silva och hans efterträdare Dilma Rousseff, Spaniens tidigare premiärminister Jose Luis Zapatero och Storbritanniens premiärminister Jeremy Corbyn. De enda amerikanska politikerna på listan är den tidigare senator Mike Gravel från Alaska och den förre kongressledamoten för Republikanerna, Ron Paul från Texas.

Även starkt USA-kritiska ledare har skrivit under, som Venezuelas president Nicolas Maduro och den förre presidenten i Ecuador, Rafael Correa.

Brevet är adresserat till Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och andra brittiska tjänstemän och har redigerats av gruppen Lawyers for Assange. Det säger att utlämningsrättegången ”bryter not nationell och internationell lag, avviker från rätten till en rättvis rättegång och andra mänskliga rättigheter och hotar pressfriheten och demokratin”.

I brevet kräver man att Storbritannien ger Assange hans frihet: ”Vi uppmanar er att agera i enlighet med nationell och internationell rätt, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen genom att få ett på det pågående utlämningsförfarandet och bevilja Assange hans sedan länge välförtjänta frihet – frihet från tortyr, godtyckligt frihetsberövande och politisk förföljelse.”

Gruppen säger att om Assange utlämnas skulle han inte ställas inför en rättvis rättegång och kan bli utsatt för tortyr. I brevet citeras FN:s särskilda övervakare för tortyr Nils Melzer.

”Professor Nils Melzer har med säkerhet uttryckt att om han utlämnas till USA, kommer Assange utsättas för tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.”

Assange har suttit fängslad i Belmarsh-fängelset i London sedan april 2019. Efter att ha undersökt Assange i Belmarsh i maj 2019 tillsammans med medicinska experter sade Melzer att han uppvisade, ”alla symptom som är typiska för långvarig exponering av psykisk tortyr, inklusive extrem stress, kronisk ångest och intensivt psykologiskt trauma”.

USA vill åtala Assange för 17 fall av spioneri. Brevet säger att detta innebär att ”Nuvarande standardmetoder för journalistik och nödvändiga undersökande journalistiska metoder räknas som kriminella”. Assange står också inför ett åtal om konspiration för att begå datorintrång. Brevet säger de inledande åtalspunkterna kriminaliserade Assanges försök för att skydda sin källas identitet, något som ”faller helt under vanlig journalistisk praxis och skyldighet att skydda källan”.

USA lade till en ny åtalspunkt till sitt fall i juni som Assanges advokater inte fått tillräckligt med tid att förbereda ett försvar mot. ”Det nya åtalet har kommit omotiverat sent, bygger inte på någon ny information och vittnesmål från två mycket komprometterade källor”, står det i brevet.

På grund av de skäl som anges ovan, säger brevet att om Assange utlämnas, skulle det ”allvarligt äventyra den fria pressen”.

Senaste