fredag, 22 november, 2024
fredag, november 22, 2024

Ny chef på BBC tänker motverka ”vänstervridningen”

Det är inte bara i Sverige som det statliga Tv-bolaget uppfattas som partiskt och vänstervridet av de flesta som inte antingen jobbar där eller själva är vänster. BBC:s nye chef Tim Davie har lovat att ta itu med ”vänstervridningen” i Tv-bolagets material.

Davie anser att komediprogram som sänds av BBC uppfattas som riktade mot det konservativa partiet oftare än mot vänstern, uppgav källor på BBC till Telegraph. Bolagets nya generaldirektör redogjorde för frågan om opartiskhet i sitt första tal på torsdagen.

Davie tog officiellt över efter BBC:s tidigare generaldirektör Tony Hall den 1 september.

Han förväntades att säga på torsdagen att BBC kommer att åta sig att producera material som är mer balanserat vad gäller åsikter inom det politiska spektrumet. Förväntningarna till trots så nöjde sig Davie med att klargöra att han från och med nu kräver ett opartiskt uppträdande från samtliga medarbetare, utan att ge några exempel eller att peka ut någon tendens varken åt höger eller vänster.

”För att vara tydlig, det här handlar inte om att överge demokratiska värderingar som att stå upp för en rättvis debatt eller att ta avstånd från rasism. Utan det handlar om att vara fri från politisk partiskhet, att ledas av principen att presentera sanningen, inte en viss agenda.”

”Om du vill vara en kolumnist med åsikter, eller förkämpe för ett parti på sociala medier är det tillåtet val, men då skall du inte jobba på BBC.”

Davie hoppas att detta kommer att bidra till att återställa ”tilliten och förtroendet” för det offentliga programföretaget, eftersom det står inför frågor om framtiden gällande sin offentligt finansierade modell.

Ben Bradley, konservativ parlamentsledamot från Mansfield, välkomnade nyheten och anklagade de nya komediprogrammen i BBC för ”ständigt vänstergnäll”.

Källor har sagt att inga beslut ännu har fattats om hur BBC kommer att ta itu med uppfattningar om vänstervridning, även om de trodde att vissa program skulle utgå.

Dessutom kommer underhållningsprogram med gästpaneler förväntas omfatta gäster med ett bredare spektrum av åsikter än vad som hittills varit fallet.

Man kommer också att agera mot BBC-journalister som uttrycker sina politiska åsikter på sociala medier.

Den andra punkten som Davie ser som viktig att adressera är att förbättra innehållet för att dra till sig tittare som nu i allt högre grad slår på Netflix eller Amazon Prime när familjen bänkar sig i Tv-soffan.

Ytterligare en tredje prioritet kommer att bli att bättre utnyttja BBC:s digitala innehåll.

Ofcom är Storbritanniens motsvarighet till Myndigheten för radio och tv. Förra året drog en Ofcomrapport slutsatsen att BBC ses som alltför ”medelklass, vitt och Londoncentrerat”.

I rapporten angavs också tittarna var oroliga för etniska minoriteter inte är tillräckligt representerade i nyhetsartiklar. Detta inkluderade programledare.

Ofcom beskrev BBC: s förmåga att köpa lokala nyheter som ”enastående” vilket innebär att alla i Storbritannien borde vara representerade.

Årets rapport går ännu hårdare åt Tv-bolaget. Tittarna anser att nyhetsrapporteringen är vinklad och att innehållet inte är relevant för yngre tittare. Dessutom har bolaget fattat ett beslut att personer över 75 år, som hittills har varit licensbefriade, skall betala licens från och med den 1 augusti i år, något som har skapat badwill ibland stora grupper i Storbritannien. Davies åtgärdspaket skall alltså ses i skenet av dessa rapporter från den övervakande myndigheten.

BBC sägs överväga en ny modell för sin finansiering som skulle spegla den som Sverige redan har infört. Detta skulle innebära att ersätta Tv-licensen med ett tillägg till inkomstskatten istället.

Den brittiska modellen skulle innebära att människor med lägre inkomster betalar mindre än personer med högre inkomster.

När det gäller BBC:s komediproduktion twittrade programledaren Andrew Neil redan 2018: ”När det gäller så kallad komedi har BBC länge gett upp på det hela, på radio och TV. Ingen verkar bry sig.”

Ännu ett exempel på hur BBC har avlägsnat sig från allmänheten till förmån för aktivistiska ideal rör debaclet runt Last Night of the Proms, där det initialt sades att traditionella nummer som Rule Britannia och Land of Hope and Glory skulle strykas från spellistan som en följd av BLM-rörelsen. Beslutet understöddes av dirigenten, den 35-åriga Dalia Stasevska från Finland, som beskrivs som ”en stor anhängare av Black Lives Matter och hon tycker att en ceremoni utan publik är det perfekta tillfället att införa ändringar”.

Ett av Davies första beslut i rollen som ny chef för BBC var att ändra beslutet om att stryka verken. BBC har inte bekräftat detta, men källor säger till Telegraph att ”[Davie] är högste chef på BBC och därmed ytterst ansvarig för alla beslut”. BBC:s pressmeddelande sade att beslutet hade tagits till följd av coronaviruset, men efter att ”ha undersökt utförligt vad som skulle kunna vara möjligt så har vi en lösning”. I stället för en full kör kommer BBC att ha ”en utvald grupp av sångare” som sjunger i Royal Albert Hall med ”publiken fri att sjunga med hemma”.

Beslutet kom bara en kvart innan premiärministern Boris Johnson skarpt kritiserade Tv-bolagets beslut att inte inkludera verken.

”Jag tycker att det här landet går igenom en orgie av nationell förnedring rörande några av de saker folk runt om i världen älskar mest hos oss. Folk älskar våra traditioner och vår historia. Det är vansinnigt av oss att gå omkring och försöka censurera det. Det är fullständigt absurt och jag tycker att vi skall tala högt och stolt om Storbritannien och vår historia.”

Beslutet kan ha skapat konflikt med andra höga chefer inom BBC, som direktörerna för Radio 3 och The Proms, som var de som initialt kungjorde beslutet att ändra i programmet. Kommentatorer anser att beslutet visar att Davie vill gå snabbt fram med reformeringen av BBC. Beslutet hyllas även av Oliver Dowden, Digital-, Kultur-, Media- och Idrottsminister. I ett tweet säger han: ”Glad att se att sunt förnuft har segrat på BBC”.

Senaste