fredag, 22 november, 2024
fredag, november 22, 2024

Kraftigt sänkta straff i hovrätten för mordet i Boden

I en ny dom river hovrätten för övre Norrland upp den tidigare fällande domen från Luleå tingsrätt mot 21-årige Ayman Alksh, asylinvandrare från Syrien, som tidigare dömdes till 13 års fängelse och utvisning för mord på en 19-årig man. Det nya straffet blir 1,5 års fängelse. Utvisningen upphäver man i samma veva.

Det var den 19 december 2019 på eftermiddagen vid Resecentrum på Stationsgatan i Boden som Ayman Alksh, 21, Taimour Enferadi, 24, och Fars Weldesus, 21, tillsammans med en fjärde man hamnade i bråk med en 19-årig man de hade en konflikt med. Efter en misshandel med sparkar och slag hölls offret fast av två män medan en tredje knivhögg honom i bålen åtta gånger.

Offret avled av skadorna han åtdrog sig och åklagaren ville att Ayman, Taimour och Fars skulle dömas för mord och den fjärde mannen för medhjälp till grov misshandel. I Luleå tingsrätt fälldes Ayman för mordet och fick 13 års fängelse samt utvisning. Taimour och Fars dömdes för grov misshandel till 3 års respektive 2 år och 6 månaders fängelse för sin delaktighet. Den fjärde mannen deltog inte aktivt i misshandeln eller mordet och dömdes istället till skyddstillsyn. Men hovrätten rev upp domen till förövarnas stora glädje.

Eftersom männen skyller på varandra, trots att alla var delaktiga i mordet antingen genom att hålla fast offret eller hugga honom, menar hovrätten att man inte kan fastställa vem som höll i kniven och därför sänker man straffen med råge för speciellt Ayman som nu istället enbart kan dömas för grov misshandel. Det nya straffet som meddelades under onsdagen blev istället ett år och sex månaders fängelse. Utvisningen upphäver man även för Ayman trots allvarlig brottslighet – för att han hunnit ”etablera sig i Sverige”.

Skyller på varandra – slipper straff för mord

Till skillnad från i Danmark, där de nyligt avgjorda livstidsdomarna mot den somaliska mördarligan ”dödspatrullen” inte gav någon mildring för att man skyllde ifrån sig eller teg under utredningen, har Sverige en för kriminella minst sagt mild hållning.

Hovrätten konstaterar därför i domen att åtalet för mord i detta fall bygger på att åklagaren kan bevisa att det var just Ayman som utdelade knivhuggen. Eftersom han och de andra åtalade nekar och tiger om de riktiga omständigheterna kan rätten bara bevisa att de alla var delaktiga i mordet genom att misshandla och hålla fast offret, men inte vem som utdelade de dödande huggen.

– Eftersom åklagaren inte har lyckats bevisa att det var den man som åklagaren utpekat och inte någon annan av de åtalade männen som utdelade knivhuggen kan ingen dömas för mord, säger hovrättspresident Erik Sundström i ett pressmeddelande.

Man konstaterar att männen i förväg har planerat misshandeln och det har varit tre personer som utdelat sparkar och slag mot en person som blev helt överrumplad och saknade möjlighet att försvara sig, enligt hovrättens dom. Man menar även att misshandeln var grov på grund av det omfattande våldet som utfördes av Ayman, Taimour och Fars mot offret samt att gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet och råhet under misshandeln och mordet.

Slipper utvisning

Förutom att sänka straffet från 13 års fängelse och utvisning till det blygsamma ett år och sex månaders fängelse för Ayman Alksh så valde man även att sänka straffet för Taimour Enferadi, från tre års fängelse till ett år och sex månader. Utvisningen mot Ayman upphävs även helt. Hovrätten menar att han talar god svenska och har haft arbete på en restaurang, vilket enligt rätten talar för att han ”etablerat sig i Sverige”. Man väljer även att lita på att han inte har några släktingar i Damaskus och inte vet var hans familj finns. Eftersom delaktigheten i ett brutalt mord inte ses som ”synnerliga skäl” för utvisning får Ayman stanna kvar i Sverige.

Straffet på två år och sex månaders fängelse för Fars Weldesus kvarstår.

Senaste