lördag, 23 november, 2024
lördag, november 23, 2024

Exakt24 avslöjar: Forskning på Karolinska indikerar att flockimmunitet kan vara omöjligt

Exakt24 kan nu avslöja ett preliminärt resultat av den coronaforskning som bedrivs på Karolinska universitetssjukhuset. Och resultatet kan ställa på ända förhoppningar om att uppnå flockimmunitet och på så vis skydda de äldre.

I måndags släppte Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm data från en pågående studie över hur hög andel av befolkningen som har haft coronaviruset och därmed utvecklat antikroppar. Studien drogs dock tillbaka dagen efter sedan det framkommit att en del av blodproverna i studien kan ha kommit från personer som man vet är smittade med covid-19 och som lämnade blodprov för framställning av plasma som ska kunna behandla sjuka i covid-19.

Men en initierad källa till Exakt24 kan nu avslöja ett annat resultat av studien från Stockholm: Det har visat sig att den majoritet av de smittade som har milda eller inga symptom utvecklar mycket få antikroppar. Resultatet är i linje med vad forskare på Shanghai Public Health Clinical Centre tidigare har rapporterat och där man kunde konstatera att det framförallt var patienter i åldern 60-85 som utvecklar väsentliga mängder antikroppar.

Om resultaten från Stockholm och Shanghai står sig så innebär det att alla strategier som går ut på att isolera riskgrupper och låta smittan spridas bland unga och friska kan bli svårframkomliga. Om de unga inte utvecklar tillräckligt med antikroppar för att bli immuna alls eller under en längre tid, så är risken stor att samhället heller inte når någon form av “flockimmunitet”. Det blir ett slags moment 22 där de grupper i samhället som kan utveckla effektiv immunitet vid smitta är just de som man vill skydda från smittan från första början.

En annan konsekvens kan bli att det blir betydligt svårare att utveckla vaccin.

– Om det riktiga viruset inte ger en antikroppsrespons så kanske inte en mildare version i vaccin kommer fungera på dessa patienter heller, menar professor Huang Jinghe, som ledde studien i Shanghai.

Senaste