lördag, 23 november, 2024
lördag, november 23, 2024

Alternativ för Tyskland: Avbryt sanktioner mot Ryssland för att rädda Tysklands ekonomi

Det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) har föreslagit att de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland inte ska ökas ytterligare på grund av den svåra ekonomiska situationen orsakad av coronakrisen. Tyskland borde motsätta sig en utvidgning av sanktionerna vid det kommande mötet mellan EU:s stats- och regeringschefer, menar partiet.

Partiet anser också att Ryssland bör få sin plats i olika befintliga transnationella organ och förbund återställd. G7-gruppen, där Ryssland var medlem 1997-2014, nämns som ett exempel. Partiet kommer att lägga fram sitt förslag till bundestagen, det tyska parlamentet, så fort motionen godkänts av AfD:s utrikespolitiska arbetsgrupp.

Resonemanget som partiet för är att den tyska ekonomin kommer att drabbas av förluster på upp till åtta miljarder euro per år till följd av sanktionerna mot Ryssland. Samtidigt som den tyska ekonomin står inför en nedgång på grund av coronakrisen. Den ekonomiska produktionen väntas minska med fem procent eller ännu mer under innevarande år.

”Det snabbaste möjliga upphävandet av sanktionerna mot Ryssland skulle vara både kostnadsneutrala och ett effektivt ekonomiskt stimulanspaket i tider präglade av coronakrisen”, säger AfD:s parlamentasgrupp, enligt Junge Freiheit.

Dessutom kräver Alternativ för Tyskland att det tyska-ryska samarbetet inom forskning och utveckling ska främjas och utvidgas. Som ett exempel på ett sådant samarbete anför den parlamentariska gruppen samarbetet mellan ryska och japanska forskare som tillsammans utvecklade ett mobilt coronatest-kit, som ska börja massaproducerades denna månad. Testkitet har redan förbeställts av flera sjukhus, bland annat i Österrike.

Sanktionerna mot Ryssland härrör från den USA- och EU-ledda statskuppen mot Ukrainas demokratiskt valda president Viktor Janukovytj 2014. Som svar på kuppen annekterade Ryssland den strategiskt viktiga, ryskspråkiga halvön Krim som sedan Sovjetunionens sammanbrott 1991 tillhört Ukraina. I en folkomröstning, som sedermera förklarades ogiltig av FN, bekräftade invånarna på Krim det nya ryska styret.

I mars 2014 införde därför cirka 40 länder, bland annat alla EU:s medlemsländer och USA, sanktioner mot Ryssland. Sedan dess har strikta finansiella sanktioner mot ett antal ryska banker och industrikoncerner varit gällande.

Senaste