lördag, 23 november, 2024
lördag, november 23, 2024

Norra Europas första ”megagetto” ska byggas ut

Rinkeby och flera andra utanförskapsområden i Stockholm fortsätter nu att växa när stadens rödgröna styre bygger samman områdena med omkringliggande villaområden. Nya bostäder, affärer, moskéer, idrottsanläggningar och vindkraftverk ska länka samman de svenska villaområdena med det mångkulturella så kallade "megagettot".

Redan 2015 rapporterades det om Sveriges första ”megagetto” som Stockholms rödgröna styre planerade på Järvafältet genom att bygga ihop de ökända så kallade ”utanförskapsområdena” Rinkeby, Tensta, Rissne, Kista, Hjulsta och Akalla med varandra och omkringliggande områden. Området är bra att bygga fler bostäder i eftersom det ”erbjuder shopping och kulinariska upplevelser från jordens alla hörn” och är ett område som ”passar bra för barnfamiljer”, enligt lägenhetsförmedlaren Fastighetsbyrån. Utöver bostäder ska också två nya moskéer, restauranger, butiker och ett mångkulturellt centrum vara del av planen. Det rödgröna styret såg även till att peta in fler cykelbanor och ett lokalt vindkraftverk till Rinkebyborna.

En kontroversiell del av planen har ända sedan start 2015 varit den bro över en stor bilväg som fram tills nyligen har avskärmat det gigantiska utsatta området från den medelklassbetonade villaförorten Ursvik. Stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle försökte lugna de boende:

– Det finns alltid visst motstånd mot förändring, men ibland måste hembygdskänslan vika för en ökad attraktivitet. Bron mellan Ursvik och Rinkeby Allé kan bidra med en positiv omvandling av både Rinkeby och Ursvik och faktiskt bidra till en minskad segregation, förklarade han.

Men även om bron byggdes så hölls den i många år avspärrad på grund av starkt motstånd från de boende i Ursvik. Tills juni 2023 då bron slutligen öppnades.

Och nu är det dags att bygga ut det så kallade megagettot ytterligare. Nu ska även de anrika gamla villaområdena i Spånga byggas samman med Rinkeby och Tensta. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) berättar för DN att nya bostäder, torg, butiker, kontor, parker, infrastruktur och idrottsplatser ska byggas som en länk mellan utanförskapsområdena och villaområdena. Och redan i år börjar man bygga.

– Vi har satt av pengar för jämlik stadsplanering, förklarar hon.

Dessutom planerar det rödgröna styret att implementera modellen i fler delar av Stockholm. De dyra villa områdena Mälarhöjden samt Södra Ängby i Bromma ska byggas ihop med närliggande utanförskapsområden.

– Nära flerfamiljshus ska vi bygga fler radhus, nära villor ska vi bygga fler flerfamiljshus. Alla stockholmare ska kunna bo i hela staden. Vi har en segregerad stad i dag, säger Karin Wanngård.

Senaste