söndag, 24 november, 2024
söndag, november 24, 2024

En våg av myndighetsfusk

Svenska skolans framgång i PISA visade sig bygga på manipulerad data – mer än var fjärde svensk 15-åring deltog inte i testet. Och snart därefter kom det fram att Brottsförebyggande rådet systematiskt har manipulerat kriminaldata på uppdrag av regeringen. "Regeringens försök att dölja brottsligheten för det svenska folket ska inte lyckas.", säger SD som nu har KU-anmält justitieminister Morgan Johansson.

För ett par veckor sedan publicerades PISA:s årliga, internationella kunskapstest för 15-åringar. Sverige hade klättrat i ranking och utbildningsminister Anna Ekström (S) höll presskonferens och talade varmt om de stora framstegen för den svenska skolan. Men snart kom framkom en rad egendomliga omständigheter kring resultatet. Sverige hade den högsta uteslutningsgraden, det vill säga andel elever som inte får göra provet, av alla deltagande länder: 11,1 procent. Snittet för samtliga länder var fyra procent.

Till detta kan läggas ytterligare 3,2 procentenheter av de svenska 15-åringarna som trots skolplikt ändå inte går i årskurs 7 eller högre, och därmed inte heller kunde delta i testet. Detta ger en total täckningsprocent på 85,7 procent, det vill säga var sjunde svensk 15-åring ingår inte i underlaget för testerna. Men det stannade inte där. Även bland de 15-åringar som ingår i underlaget var det ett stort bortfall från själva testet och summa summarum så var det i slutänden mer än en fjärdedel av Sveriges 15-åringar som uteblev från testet.

“Sverige förbättrade resultaten på ett artificiellt sätt genom att en fjärdedel av eleverna antingen inte fick göra provet eller inte dök upp. En försiktig uppskattning tyder på att i verkligheten befinner sig en dryg tredjedel av 15-åringarna i Sverige på den lägsta nivån vad gäller läsfärdighet, skriver Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd för Institutet för Näringslivsforskning, och Johan Wennström, fil.dr i statsvetenskap, i en analys för Kvartal

Tilläggas bör att årets PISA-test är väsensskilt från tidigare års eftersom testet nu har lämnat kunskapsinriktningen för att istället bli “dynamiskt” och fokusera på “andra egenskaper hos eleverna”. Elever som svarar fel på frågor i början av testet får därefter enklare följdfrågor än de som svarar rätt och på så vis “minskar kunskapsgapet” mellan kunniga och okunniga elever, samt mellan länder. Sett till testresultatet alltså – givetvis inte i verkligheten.

Regeringen mörkar och skönmålar
Men PISA-fuskandet tycks bara vara toppen av ett isberg. SD:s Mattias Karlsson påtalar några andra exempel sedan 2018:

Regeringen stoppade nya rapporter om invandrares brottslighet.

Regeringen tvingade Migrationsverket att släppa den sista prognosen över invandringen innan valet på en söndag då den skulle uppmärksammas som minst.

Regeringen mörkade under hela valrörelsen en EU-rapport om att det svenska gränsskyddet läckte som ett såll, trots försäkringar om motsatsen.

Efter att regeringen under hela valrörelsen tutat i befolkningen att de svenska statsfinanserna var ”urstarka”, så släppte SCB, som av en slump, nya siffror som visade att tillväxten och ekonomin var mycket sämre än vad som hävdats. 4 dagar efter valet…

SVT spred falska nyheter och falska citat riktade mot Jimmie Åkesson. På själva valdagen.

Politiskt trixande med kriminaldata
Det dröjde inte många dagar efter att sanningen om det svenska PISA-resultatet hade uppdagats innan nästa skandal briserade. Brottsförebyggande rådet, BRÅ, är en myndighet som sorterar under regeringen och har i uppgift att bidra med kunskap och statistik om brottslighet. Men när Linköpings universitet gjorde en grundläggande studie i BRÅ:s verksamhet så fann de allvarliga brister – för att inte säga politiskt motiverad mörkläggning och censur.

”Ett flertal intervjupersoner vittnar bland annat om hur Brås ledning direkt utsatt dem för påtryckningar för att ändra rön som av politiska, ideologiska eller andra skäl inte varit önskvärda.”, skriver forskarna i studien. Samt:

”Vår slutsats är att det finns en inbyggd spänning i förhållandet att en myndighet som lyder under justitiedepartementet samtidigt utför studier som rör detta departements kärnfrågor och att detta får konsekvenser för tillförlitligheten i yttranden och rapporter från Brå”.

I studien ingår intervjuer med ett 37 personer varav tolv är anställda på BRÅ idag, elva är före detta anställda, tre ingår i BRÅ:s insynsråd, två är före detta generaldirektörer, sex tidigare rikspolischefer och tre tidigare justitieministrar.

Studien påvisar att det råder en “tystnadskultur” på BRÅ, och att man strävar efter att anställa personer som är “lätta att styra”. Vid ett tillfälle ska justitiedepartementet ha kallat in generaldirektören och en anställd på BRÅ för att få BRÅ att “rätta” en rapport. ”Den intervjuade insåg att slutsatserna skulle vara politiskt impopulära, men hade ändå skrivit dessa”, skriver rapportförfattarna. Och enligt anställda på BRÅ som de har intervjuat ska ändringar ha gjorts återkommande och efter krav från chefer och från justitiedepartementet. En anställd vittnar:

Om det var så att resultat inte gillades så blev det censur, tillrättaläggande av resultat, nedtoning av resultat och att man lyfte fram andra delar av en studie som inte var så känsliga eller kunde visa på ett positivt resultat.

Redan 2002 konstaterade Sten Levander, professor i psykiatri som då satt med i BRÅ:s vetenskapliga nämnd, att ”det är katastrof överallt på BRÅ” och att ”rapporterna som de gör är filtrerade” samt att ”det utövas censur”, konstaterar Samhällsnytt.

”Det sista vi behöver när Sverige plågas av skjutningar och sprängdåd är en myndighet som försöker sopa obekväma fakta under mattan.”, skriver Expressen i en ledare med anledning av rapporten.

Under tisdagen valde Sverigedemokraterna att KU-anmäla justitieminister Morgan Johansson (S) med anledning av rapporten. SD efterlyser även ”en undersökning av vilka på justitiedepartementet som kan ha utövat påtryckningar”. ”Jag är inte förvånad över att regeringen låtit BRÅ ljuga det svenska folket rakt upp i ansiktet”, säger Adam Marttinen, kriminalpolitisk talesperson för SD. Några timmar senare lägger Marttinen till:

– Regeringens försök att dölja brottsligheten för det svenska folket ska inte lyckas.

Också Moderaterna har reagerat starkt. Partiets rättspolitiske talesperson Johan Forsell säger till DN:

– Oavsett när det inträffat och under vilken politisk färg är bara misstanken om påverkan tillräckligt allvarlig. Men det ansvaret faller just nu på justitieminister Morgan Johansson.

Brottsförebyggande rådet har ännu inte kommenterat anklagelserna på sin hemsida.

”Om det var så att resultat inte gillades så blev det censur, tillrättaläggande av resultat, nedtoning av resultat och…

Posted by Sverigedemokraterna on Tuesday, December 17, 2019

Senaste