2010 presenterade Världshälsoorganisationen (WHO) i samarbete med tyska hälsomyndigheten ett ramverk för sexualundervisning med rekommendationer för hur undervisningen för barn bör gå till i Tyskland och Europa. Ramverket heter Standards for Sexuality Education in Europe och har tagits fram som riktlinjer för hälsomyndigheter och beslutsfattare i de olika länderna. I riktlinjerna rekommenderas bland annat att barn i åldern 0-4 år ska informeras om ”onani i tidig barndom” och att ”det undermedvetna eller naturliga sättet att lära ut och lära sig om sexualitet kan kompletteras genom ett aktivt sätt att lära ut och informera.”
Mänskliga rättigheter eller nationell suveränitet?
Riktlinjerna har inte fallit polackerna i smaken och initiativtagaren Pro-Prawo do Życia (för rätt till livet) lyckades samla in 265 000 underskrifter till namninsamlingen ”Stop pedofilii”, vilket ledde till att förslaget togs upp till debatt och röstades igenom i polska riksdagen den 13 oktober. Beslutet innebär att den som i en yrkesmässig relation förespråkar eller uppmanar en minderårig till att ha samlag eller annan sexuell aktivitet riskerar fängelse i upp till tre år.
Det polska ställningstagandet har rört upp känslor inom EU-parlamentet där man räds att lagförslaget i praktiken innebär ett förbud av sexualundervisning för polska barn. Den 21 oktober röstade 471 EU-parlamentariker för att fördöma det polska initiativet, som man anser strider mot de så kallade ”mänskliga rättigheterna”.
”Sexuell hälsa är fundamentalt för den övergripande hälsan och välmåendet för individer, par och familjer, den sociala och ekonomiska utvecklingen av samhällen och länder, och tillgången till god hälsa, inklusive sexuell och reproduktiv hälsa, är en mänsklig rättighet”, skriver EU-parlamentarikerna i en protest.
HBTQ-barn kan ”drabbas”
Riktlinjerna från EU betonar också betydelsen av sexuell utbildning, speciellt för flickor och ”unga HBTQ- personer”, som man anser kommer att bli ”särskilt påverkade av ojämlika könsnormer och mest sårade av bristen på sexuell utbildning”.
Den polska regeringen insisterar dock på att lagförslaget är till för att skydda sårbara barn från pedofili, och menar att sexualundervisningen i övrigt inte kommer att påverkas.
– Den här lagen handlar inte om några problem med utbildning. Den förhindrar förespråkandet av pedofili säger Beata Kempa, företrädare för Lag och Rättvisa.
I England har barn så små som sex år fått råd i skolan om att röra deras privata delar, något som har fått föräldrar att opponera sig mot skolans policy.