tisdag, 3 december, 2024
tisdag, december 3, 2024

Nytt “Vasaskepp” hittat i Stockholms skärgård

Ett örlogsfartyg med dimensioner snarlika Regalskeppet Vasas har hittats i inloppet till Stockholm. Och nu tror man att det kan vara Vasas tvillingskepp Äpplet. "Det är riktigt saftiga grejer", säger marinarkeologen Jim Hansson.

Ett krigsfartyg från 1600-talet har hittats i vattnet utanför Vaxholm, i Stockholms inre skärgård, skriver tidningen Mitt i. Och nu tror arkeologer att detta kan vara systerskeppet Äpplet, som byggdes samtidigt som Regalskeppet Vasa.

Marinarkeologerna menar att skeppsvraket, som likt Vasa är 69 meter långt, är en “häpnadsväckande” upptäckt. Att det ligger på havsbotten vid den främsta skärgårdspassagen in till huvudstaden gör att arkeologerna tror att skeppet kan ha varit avsiktligt sänkt för att fungera som hinder för inkräktare.

Man tror att det funna vraket är regalskeppet Äpplet, men det skulle även kunna vara något av regalskeppen Kronan eller Scepter. Örlogsfartyget Äpplet byggdes tillsammans med Vasa på samma varv i slutet av 1620-talet, men sjösattes året efter att Vasa sjunkit och fick därför modifierade dimensioner efter att en ny byggmästare, Hein Jakobsson, tagit över bygget. Framförallt valde Jakobsson att bygga Äpplet bredare än Vasa, som var ett högt och smalt skepp vilket bidrog till dess oavsiktliga förlisning.

– Bordläggningsplankorna är 40 cm breda och 10-12 centimeter tjocka i svart ek. Så det är riktigt saftiga grejer, säger marinarkeologen Jim Hansson till SVT.

– Vi inte sett några kanonportar, tyvärr har de eroderat bort

Regalskeppet Vasa kantrade och sjönk 1628 under sin jungfruresa, utanför Beckholmen i Stockholm. Vasa bärgades 1961 och är det enda 1600-talsskepp i världen som man har lyckats bärga i så gott som komplett skick. Vasa, som var något av ett skrytbygge och skulle fungera som symbol för Sveriges militära stormakt, är en av Sveriges populäraste sevärdheter med över tusen besökare om dagen.

Äpplet var med i den svenska flotta som seglade till Tyskland 1630 för det 30-åriga kriget. 29 år senare ska det ha sänkts avsiktligt för att fungera som en barriär in mot Stockholm och Sveriges flottbas.

– Det var nog ett ganska dåligt skepp det också, och det var antagligen därför det sänktes. De var fina att se på de här skeppen, men inte alltid så praktiska, säger Patrik Höglund från det dykteam som nu undersöker vraket, till SVT.

Senaste