fredag, 22 november, 2024
fredag, november 22, 2024

Nya Muhammedkarikatyrer– Nu är Rørospolisen och norska säkerhetspolisen PST inkopplade

Natten till fredagen hängdes Muhammedteckningar upp på tre ställen i den norska staden Røros. Både polisen och säkerhetstjänsten har kopplats in på fallet. Samtidigt erkänner polisen att fel har begåtts i det ärende som Exakt24 beskrev igår.

Att offentligt hänga upp Muhammedkarikatyrer verkar bli en trend i Norge. Det började vid Lillestrøm nära Oslo, enligt norsk media. Muhammedteckningar observerades på flera ställen i staden, enligt vittnen. Sedan hände samma sak i Kongsberg. En familjefar hängde upp karikatyrer i protest mot det groteska mordet på läraren Samuel Paty nära Paris. Nu har karikatyrer även hängts upp i Røros.

Familjefadern från Kongsberg fick hembesök av fyra poliser, och nu har Per-Willy Amundsen, rättspolitisk talesperson för Fremskrittspartiet, skickat en interpellation till justitieminister Monica Mæland:

Kommer ministern att se till att polisen ber om ursäkt för att de har ingripit mot de lagliga åsiktsyttranden som beskrivs nedan, instruera polisen att sådana händelser inte bör äga rum i Norge, och redogöra för villkoren för polisen att ingripa mot och censurera kritiska åsikter riktade mot islam?

Efter den hårda kritiken från Per-Willy Amundsen är nu den lokala polisen självkritisk till att familjefadern i Kongsberg kontaktades av dem efter att han hängt upp karikatyrerna av Muhammed, enligt vad Laagendalsposten och HRS rapporterar. Mannen själv har däremot inte fått någon ursäkt.

Laagendalsposten, som är lokaltidningen i Kongsberg, följde upp fallet och intervjuade både Amundsen och den lokala polisen.

Enligt intervjun har polisen kommit fram till slutsatsen att det var fel att söka upp familjefadern.

Regionspolischefen för det sydöstra polisdistriktet, Øyvind Aas, säger rakt ut att det var fel att söka upp mannen.

– Det är i princip okej att lära känna hans motivation till att hänga upp dem. Men det vi gjorde efter det, skulle vi inte ha gjort. Vi kan inte beordra honom att ta ner dem. Vi skall inte heller ha några åsikter om vilka uttalanden som hängs upp, säger han och kallar det ett ”uppriktigt misstag”.

”Högerradikala”, tror tidigare Sosialistisk Venstre-politiker

Samtidigt som Amundsen skickade frågan till justitieministern i går, framgår det nu att Muhammedkarikatyrer har hängts upp på tre ställen i staden Røros natten till fredagen: På fönstren till tidningen Rørosnytt, tidningen Arbeidets Rett och en butikslokal som en tidigare SV-politiker håller på att renovera. Bjørn Salvesen, numera oberoende politiker, säger att han tror att det finns en ”högerradikal politisk miljö” bakom händelsen. Salvesen kallade till presskonferens. Där sade han följande:

– Det handlar uppenbarligen om invandring. Jag har tillhört ett parti och tillhör fortfarande en sfär som är invandringsvänlig. För vänlig i vissas ögon. Jag tolkar det så att det är ett angrepp på mig som politiker genom den kopplingen där, säger han.

Salvesen fortsätter:

– Det är en teckning som faktiskt kostar liv, och det ligger mycket allvar i det här. Som politiker är det oacceptabelt att få den typen av provokationer mot sig. Vissa människor kan tolka det som att jag är den som hängde upp dem, eller hur? Och då blir det väldigt allvarligt. Sedan finns det andra som blir ganska rasande. (…) Våra nya landsmän skall känna sig trygga och välkomna hit, säger han.

Salvesen medger att det är lagligt att hänga upp teckningarna, men tillägger: ”Men eftersom dessa teckningar för så många problematiska aspekter med sig, tycker jag att det går över gränsen.”

Pressmeddelande från polisen

Røros länsmanskontor utfärdade ett pressmeddelande med anledning av fallet, som sade följande:

Tre affärslokaler i Røros centrum fick natten till fredagen den 23.10.20 en Muhammedkarikatyr klistrad på sina fönster.

Företagen har tagit ner karikatyrerna och anmält händelsen till polisen. PST har informerats om händelsen.

En utredning har upprättats och vi kan inte utesluta att detta har något att göra med mordet i Frankrike.

Polisen har för närvarande inga konkreta ledtrådar att gå efter.

Sektionsledaren Øyvind Unsgård på Røros länsmanskontor bekräftar att polisen har tagit emot anmälningar och att PST har informerats om händelsen.

Unsgård säger i en intervju med Fjell-Ljom att syftet med affischerna självklart är att provocera och att människor inte har någon anledning att vara rädda. Han uppmanar människor som kan ha sett något att kontakta polisen.

”Måste ta debatten”

Redaktören och VD:n för Arbeidets Rett, Guri Jortveit, säger att hon blev förvånad när hon såg teckningen.

– Jag kände mig inte hotad, säger hon och avslöjar att händelsen ledde till en pressetisk debatt mellan media i Røros.

– Vi måste ta den debatten. Det här är första gången jag måste tycka något om Muhammedkarikatyrerna, och då är det trevligt att vi som kollegor i media kan arbeta tillsammans. Vi är flera redaktörer som har pratat om det här, och vi måste hålla yttrandefrihetens fana högt, säger hon till Fjell-Ljom.

Senaste