Med de nya lagförslag som kommer att presenteras av Storbritanniens inrikesminister Priti Patel, kommer regeringen att presentera sin ”fair borders bill”, som lägger ut en plan för ett tvådelat system där migranter behandlas annorlunda om de betalar kriminella gäng för att smuggla in dem i Storbritannien, sade tidningen.
Nya lagliga vägar kommer att skapas för dem som verkligen är i fara, och utländska brottslingar och asylsökande som inte är i riskzonen kommer att utvisas, tillade artikeln.
”För närvarande behandlas alla som kommer till vårt land och gör en asylansökan på samma sätt, oavsett på vilket sätt de har kommit in i landet – och det är helt enkelt inte rätt”, sade Patel i en intervju med tidningen. Migranter som använder småbåtar för att korsa Engelska kanalen eller som kommer till Storbritannien via andra olagliga vägar kommer rutinmässigt att nekas asyl enligt de nya lagar som skall presenteras av Patel.
Tidigare i veckan blev den brittiska regeringen kritiserad efter att medieuppgifter avslöjat att den hade undersökt möjligheten att hysa asylsökande på nedlagda oljeriggar, skicka dem till läger i Moldavien eller i Papua Nya Guinea, eller att bygga flytande murar i havet för att hålla dem borta.
Planen att förvara flyktingar på avvecklade färjor riskerar att bli dyr, med otillräcklig boendestandard och kommer sannolikt att upprepa politiska misstag från det förflutna, varnas regeringen av experter.
Ett liknande försök att hysa fångar i ett flytande fängelse varade mindre än ett decennium efter att förhållandena på anläggningen hade kritiserats, enligt erfarna regeringstjänstemän. De varnade för att det visade sig vara svårt att leverera förnödenheter till fartyget och för dyrt att hålla i dugligt skick.
Det handlar om HMP Weare, ursprungligen byggt av Götaverken, ett flytande fängelse som var förtöjt i Portlands hamn. Det öppnades som en tillfällig lösning 1997 och stängdes slutligen 2006. Före stängningen beskrevs förhållandena ombord som ”begränsande och trånga” av kriminalvårdens chefsinspektör. Hon sade att det inte fanns tillräckligt med utrymme för motion, och sade att det var ”bokstavligt och bildligt talat en container”.
Sir David Normington, ständig sekreterare vid brittiska inrikesdepartementet från 2005 till 2011, sade att det fanns likheter med en eventuell användning av gamla färjor för att hysa migranter. ”Det fanns ett fängelsefartyg förtöjt i Portland 2006 för att lätta på överbeläggning i fängelserna. Det var inte särskilt lämpligt, mycket svårt att underhålla. Det var dyrt. De inuti hölls under mycket trånga förhållanden. Personalen gillade det inte. Det skulle aldrig kunna vara mer än en mycket kortsiktig lösning.”
”Tanken på att hitta någonstans i Storbritannien där de kan förvaras under asylprocessen är ingen dum idé – det görs redan. Men jag förstår inte hur att sätta dem på ett skepp utanför kusten skulle hjälpa. Så länge de är på brittiskt territorium, oavsett om de är till havs eller på land, har man en skyldighet enligt inhemsk och internationell rätt att ta hand om dem och behandla deras ansökningar lagligt och säkert.”
Normington sade också att idén att skicka migranter utomlands var ”dödfödd” eftersom det skulle vara svårt att säkra en överenskommelse från mottagarterritoriet, och att det var juridiskt komplicerat att flytta migranter. Han tillade: ”Det här är människor. De måste behandlas på ett korrekt och lagligt sätt. De måste skyddas. Vår nationella anständighetskänsla och vårt internationella rykte bör innebära att vi uppfyller våra skyldigheter enligt FN:s flyktingkonventioner.”
Förslagen har orsakat oro bland vissa i regeringskretsarna. Den nuvarande ständig sekreteraren för inrikesdepartementet, Matthew Rycroft, har sagt att ”allt är på bordet” för övervägande, även om det är underförstått de flesta av de idéer som har diskuterats i veckan redan har förkastats.
Läckorna har dock inte avskräckt ministrarna från att ta itu med frågan om illegal migration. Dominic Cummings, premiärministerns rådgivare, sägs vara frustrerad över taktiken att ständigt ge mer resurser till Frankrike varje år för att de skall förbättra säkerheten vid gränsen – en strategi som Downing Street anser har misslyckats med tanke på den kraftiga ökningen av antalet migranter i år.
Storbritannien har att göra med rekordnivåer av migranter som korsar den Engelska kanalen, nästan 7 000 hittills i år. Men Sir Peter Ricketts, Storbritanniens tidigare ambassadör i Frankrike, sade att antalet asylsökande fortfarande är lågt jämfört med andra europeiska länder och har uppmanat ministrarna att fortsätta samarbetet med Frankrike och andra länder.
”Jag tror inte att någon av dessa åtgärder kommer att vara ett effektivt avskräckande medel mot människor som redan är desperata, som har föresatt sig att komma till Storbritannien är lösningen på deras problem”, sade han. ”Det enda sättet, är jag rädd, är att fortsätta arbeta med Frankrike. Allt detta sker genom människosmugglare som tjänar stora pengar. Jag tror att vi måste fortsätta att arbeta med Frankrike, Belgien och andra för att stänga dessa rutter.”
Men Priti Patel, inrikesministern säger att hon är fast besluten att se över ett system som hon anser är ”fundamentalt trasigt”. Hon jämför någon som kommer till Storbritannien lagligt och ansöker om asyl, men fastnar i systemet i månader, med någon som anländer med en liten båt, efter att ha passerat genom många säkra länder.
”Ett rättvist asylsystem bör ge fristad åt dem som flyr från förföljelse, förtryck eller tyranni”, säger hon. ”Men vårt gör inte det. För att vårt asylsystem är i grunden trasigt. Och vi har ett ansvar att agera.”
”Jag kommer att införa ett nytt system som är hårt men rättvist. Rättvist och medkännande mot dem som behöver vår hjälp. Rättvist genom att välkomna människor genom säkra och lagliga vägar. Men hårt eftersom vi kommer att stoppa missbruket av det trasiga systemet. Hårt eftersom vi kommer att stoppa dem som kommer hit olagligt från att göra ändlösa rättsliga överklaganden för att få stanna kvar. Och hårt eftersom vi kommer att påskynda avvisandet av dem som inte har något skyddsbehov.”
Kritiken lät inte vänta på sig. Amnesty International sade att Storbritanniens nuvarande asylpolitik är dålig när det gäller att skydda de mest utsatta jämfört med andra nationer i Europa.
Kate Allen, direktör för Amnesty i Storbritannien, sade: ”Det är uppenbart att antingen förstår inte inrikesministern sitt eget asylsystem eller så är hon är helt enkelt fast besluten att smita från ännu mer ansvar för att skydda människor.
”Faktum är att de flesta kvinnor, män och barn som får asyl i detta land är just de människor hon vill beröva det i framtiden – genom att hindra dem från att komma hit eller genom att ta bort de rättsliga skydd som de är beroende av för att säkerställa sina rättigheter.”
”Och det är skamlöst av henne att antyda att Storbritannien har varit ett föredöme i att ge fristad. Många av detta lands europeiska grannar – och dessutom flera fattigare och mindre stabila länder längre bort – fortsätter att göra enormt mycket mer än Storbritannien när det gäller att ge människor som tvingats fly från tyranni, tortyr och krig ett hem.”
Patel sade att illegal migration har ”upptagit många inrikesministrar, många politiska partier och många regeringar” men hon sa att många fortfarande riskerar sina liv för att korsa engelska kanalen i småbåtar.
”Om lösningen för att stoppa detta vore enkel och okomplicerad, så tro mig, skulle denna fråga ha lösts vid det här laget”, sade hon. ”Ett rättvist asylsystem bör ge en fristad åt dem som flyr förföljelse, förtryck eller tyranni. Men vårt gör inte det.”
Patel antydde att regeringen förväntade sig rättsliga utmaningar mot den nya politiken, och sade att de som är ”väl inövade i hur man spelar på och profiterar på det trasiga systemet kommer att predika sina storslagna teorier om mänskliga rättigheter för oss”. Hon sade att Labour hävdar att liv kommer att gå förlorade, men att ”liv går redan förlorade”.
”Om det ibland innebär att vara impopulär på Twitter kommer jag kommer att ta det”, sade hon. ”För som konservativa mäter vi inte djupet av vår medkänsla i tvåhundraåttio tecken på Twitter, men i de åtgärder vi vidtar och de val vi gör.”