test
torsdag, 20 juni, 2024
torsdag, juni 20, 2024

Här vandrar tusentals nya migranter mot norra Europa

Tiotusentals migranter med bakgrund i Mellanöstern och Centralasien har anlänt till Bosnien hittills i år. De flesta tar sig mot Kroatien för att sedan kunna fortsätta till norra och västra Europa

Sedan 2010 har över fem miljoner illegala migranter sökt asyl inom EU. 2015, under toppen av migrationskrisen, tog sig 1,8 miljoner migranter illegalt in i EU och mer än hälften kom genom västra Balkan. Anstormningen längs denna rutt avtog dock kraftigt efter att Ungern kunde färdigställa ett gränsstängsel mot Serbien och Kroatien, men på senare tid har migrationen via västra Balkan sakta men säkert kunnat öka igen i takt med att nya rutter, som rundar Ungern, har etablerats.

Hittills i år har tiotusentals migranter vandrat genom Bosnien, på väg mot Kroatien, och EU har stöttat landet med motsvarande hundratals miljoner kronor för att hjälpa migranterna på vägen med mat, vatten, temporära sängplatser och andra förnödenheter.

Den bosniska centralregeringen har även försökt distribuera de illegala migranterna inom landet, men landets serbiskdominerade region i öst har vägrat ta emot några som helst illegala invandrare.

Filmen nedan är inspelad tidigare i veckan och visar hur tusentals migranter, nästan uteslutande män i ålder 20-50, vandrar genom den bosniska landsbygden.

Senaste