tisdag, 16 april, 2024
tisdag, april 16, 2024

12-årig flicka ihjälskjuten av gängkriminella

Natten mot söndagen sköts en 12-årig flicka ihjäl vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Skjutningen menas ha varit en så kallad ”drive-by-skjutning” där gängkriminella kört förbi bensinmacken och öppnat eld mot andra gängmedlemmar men missat och istället dödat den unga flickan.

Larmet om pågående skottlossning inkom till polisen vid 03.27 natten mellan lördag och söndag i Norsborg i Botkyrka kommun. Enligt uppgifter till polisen skall en bil ha kört förbi platsen, som ofta användes som samlingsplats av ungdomar nattetid, och från bilen skall en eller flera gärningsmän ha öppnat eld mot en samling ungdomar.

Det var först oklart om gärningsmännen, som antas ha varit gängkriminella, lyckades träffa några andra människor, men när polisen väl kom till platsen påträffades en 12-årig flicka allvarligt skottskadad. Flickan träffades av en förlupen kula, som enligt uppgifter till Expressen var ämnad för två unga män som tillhör det så kallade Botkyrka-nätverket som stod på platsen och bar skottsäkra västar. Flickan fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda och hon avled under söndagsmorgonen.

Polisjakt på misstänkta gärningsmän
Polisen har spärrat av ett större område kring den misstänkta brottsplatsen utanför en Shell-mack och en McDonaldsrestaurang. Vid 10-tiden på söndagsmorgonen var polisens tekniker ännu på plats och man utreder nu skjutningen som ett mord.

– Vi kommer att jobba för fullt med ärendet under dagen. Det handlar om spårsäkring, att kontrollera övervakningskameror och prata med folk som eventuellt sett eller hört någonting, sade Eva Nilsson vid Stockholmspolisen till SVT.

– Jag kan inte bekräfta några sådana uppgifter, utan vill understryka att vi är i stort behov av vittnesmål och iakttagelser. Det är först när vi har sådana som vi kan säga vad som hänt. Låt oss avgöra om det är relevanta iakttagelser, sade Carolina Paasikivi, polisområdeschef i Stockholm till SVT.

Polisen har inte lyckats gripa någon misstänkt, men har tagit in ett flertal personer till förhör om brottet som man menar kan kopplas till platsen eller som på andra vis är viktiga för utredningen.

– I nuläget finns det ingen gripen som är misstänkt, men flera personer är hämtade till förhör och det är personer som vi, på goda grunder, tror kan bidra till utredningen.

– Det finns också kameror på platsen som är intressanta, så det kommer att finnas bildmaterial som vi kommer kunna analysera, sade Paasikivi vidare till TT.

Flickans anhöriga är underrättade. Vad hon gjorde vid macken, som ligger en bit från bebyggt område, mitt i natten, är ännu oklart.

Botkyrka kommun har upprättat en minnesplats vid bensinstationen Shell på Sankt Botvids väg 3. Kommunen har även öppnat en stödtelefon för både barn och vuxna som kan nås på telefonnummer 08-530 616 30.

Senaste