fredag, 3 februari, 2023
fredag, februari 3, 2023

Våldtog två kvinnor i deras hem och har syriskt medborgarskap – ändå utvisas inte Mohamed Alothman

Den syriske medborgaren Mohamed Alothman har dömts för fyra sexualbrott under sin tid i Sverige – bland annat två våldtäkter. Syriern erbjöd en kvinna bärhjälp till sin lägenhet, och väl inne våldtog han henne. Han bröt sig även in hos en annan kvinna via balkongen och våldtog henne i köket. Alothman kommer dock inte att utvisas då han har flyktingstatus på grund av att han inte ville göra militärtjänstgöring i Syrien.

35-årige Mohamed Alothman sökte asyl i Sverige för nio år sedan och menade att han riskerade att dödas i hemlandet Syrien då han inte ville göra militärtjänstgöring. Redan år 2019 började dock syriern att begå sexualbrott mot flickor. En niondeklassare som var på väg till skolbalen smög han sig upp bakom och rörde underlivet på, och samma sommar blottade han sig för en flicka vid en strand. Alothman dömdes till böter för brotten.

Brottsligheten blev dock grövre med åren, och nu döms syriern för två fall av våldtäkt samt en rad inbrott. Han erbjöd bärhjälp till en kvinna som var på väg upp för trappan till sin lägenhet, och när de var utanför dörren frågade han om han kunde få ett glas vatten.

”Han drack upp vattnet snabbt och satte muggen i vasken. Sedan tog han tag i hennes höfter och brottade ner henne på golvet. Hon var livrädd. Han slet av henne kläderna, tog och slet i hennes hår. Hon bad honom att sluta. Han stack in fingrarna i hennes vagina och det gjorde jätteont”, står det i domen.

Alothman ska under våldtäkten ha sagt att han ville att kvinnan skulle bli gravid, och efter att ha tvingat till sig oralsex fick han utlösning över hennes kropp. Han ska även ha tagit strypgrepp om kvinnan, som berättade att han verkade bli upphetsad av våldet.

En tid senare tog sig Alothman in i en kvinnas lägenhet via en balkong en varm sommardag.

”En okänd man kom in i hennes lägenhet och hon började skrika. Det första mannen gjorde var att föra in flera fingrar i hennes underliv. Fingrarna var helt och hållet inne i henne. Detta gjorde han så hastigt att hon lyfte från golvet och ramlade mot diskbänken.”, står det beskrivet i domen.

Alothman döms även för att ha brutit sig in i två andra kvinnors lägenheter där han bland annat stal underkläder.

Utvisas inte

Åklagaren yrkade på utvisning, men tingsrätten gör en annan bedömning och låter Alothman stanna i Sverige. Tingsrätten anser att brottsligheten visserligen är så allvarlig att han inte bör få stanna i Sverige, men skriver att ”omständigheterna inte är sådana att utvisning av Mohamed Nour Alothman kan ske”.

”Mohamed Nour Alothman har dock erhållit flyktingstatusförklaring och för att han ska kunna utvisas krävs därmed att han gjort sig skyldig till ett synnerligen allvarligt brott och att det skulle medför allvarlig fara för allmän ordning och säkerhet att låta honom stanna i Sverige. Vidare krävs det synnerliga skäl för att utvisa honom eftersom han haft permanent uppehållstillstånd i Sverige sedan minst fyra år.”, går det att läsa i domen.

Senaste