torsdag, 21 september, 2023
torsdag, september 21, 2023

Ungern: Kvinnor ska lyssna på fostrets hjärtslag före abort

Ungerska kvinnor som vill göra abort måste först lyssna på fostrets hjärtljud, detta enligt en ny regeringsförordning. Amnesty International kallar de nya reglerna för ”ett oroande steg bakåt”, men beslutet har välkomnats från högerhåll.

Ungerns regering – med premiärminister Viktor Orbán i spetsen – har beslutat att kvinnor som planerar att göra abort först måste ta del av livstecken från sina foster. Det kan bland annat röra sig om hjärtljud, skriver inrikesdepartementet. Man skriver vidare att modern utrustning gör det möjligt för läkarna att hitta hjärtljud även tidigt i en graviditet.

Den nya regeln började gälla den 15 september, och det är landets läkare som ansvarar för att kvinnorna tar del av hjärtljud eller andra livstecken.

Kritiseras av Amnesty

Amnesty International har kritiserat de nya reglerna, och kallar beslutet för ”ett steg bakåt”. Man skriver i ett uttalande att de nya reglerna kan traumatisera utsatta kvinnor ytterligare, och att regeringen fattat beslutet utan folkligt samtycke.

Inrikesdepartementet skriver dock att nära två tredjedelar av den ungerska befolkningen associerar början av ett liv med ett fosters första hjärtslag.

Dóra Dúró från partiet Vårt Hemland (Mi Hazánk Mozgalom). Foto: Wikipedia/Elekes Andor

Högerpolitikern Dóra Dúró från partiet Vårt Hemland menar att de nya abort-reglerna är ett steg i rätt riktning. På sin Facebook-sida skriver politikern att livet börjar vid befruktningsögonblicket och att ett foster genom sina hjärtslag skickar ett meddelande till sin mor att han eller hon ”lever och mår bra”.

Vill uppmana par att skaffa barn

Ungerns regering har under en längre tid uppmanat landets män och kvinnor att bilda familj och skaffa barn. Man har bland annat infört subventioner för gifta par vid husköp samt skatterabatter för barnfamiljer. Regeringens långsiktiga plan är att kunna stabilisera sina födelsesiffror, så att antalet födda barn motsvarar antalet människor som dör i landet.

Senaste