tisdag, 18 maj, 2021
tisdag, maj 18, 2021

Twitter och Facebook censurerar inlägg om avslöjandena runt Hunter Biden

Både Twitter och Facebook vidtog extraordinära censuråtgärder mot New York Post i onsdags efter att de hade avslöjat turerna runt Hunter Bidens mejlkorrespondans med grundlösa anklagelser om att artiklarna använde ”hackat material”.

Censuren skedde trots att presidentkandidaten Joe Bidens kampanjledning förnekade att han hade haft något på sina ”officiella scheman” om att träffa en ukrainsk energichef 2015 utan några anklagelser om att hans sons dator skulle ha hackats.

New York Posts primära Twitterkonto var låst från och med klockan 14:20 på onsdagen med motiveringen att deras artiklar om mejlen som hittats i Bidens dator bröt mot det sociala nätverkets regler för ”distribution av hackat material”, enligt ett mejl tidningen fick från Twitter.

Twitter blockerade också användare från att dela länken till New York Posts artikel, som visar att Hunter Biden presenterade Joe Biden för den ukrainska affärsmannen, genom att uppge att länken var ”potentiellt skadlig”.

”I linje med vår policy om hackat material, liksom våra regler för att blockera webbadresser, vidtar vi åtgärder för att blockera alla länkar till, eller bilder av materialet i fråga på Twitter”, uppgav en talesperson för Twitter till New York Post i ett uttalande.

Företaget sade att det vidtog åtgärden på grund av bristen på säker källhänvisning om var det material som ingår i artiklarna har sitt ursprung.

Användare som klickade på länken på Twitter visades en varning som sade att webbsidan kan vara ”osäker” och kan ha innehåll som skulle bryta mot Twitters regler om det delades på plattformen.

Den extraordinära åtgärden kom efter att Facebook uppgett att de skulle begränsa spridningen av New York Posts reportage på sin plattform. Det sociala nätverket tillade att historien skulle behöva granskning av oberoende faktagranskare.

Den republikanske senatorn Josh Hawley skickade ett brev till Facebooks VD Mark Zuckerberg på onsdagen och kräver ett svar på varför de ”censurerade” New York Posts rapportering.

”Den till synes selektiva karaktären av detta offentliga ingripande tyder på partiskhet från Facebook”, skrev Hawley. ”Och era ansträngningar att stoppa distributionen av innehåll som avslöjar potentiellt oetisk aktivitet från en presidentkandidat väcker ett antal ytterligare frågor, som jag förväntar mig svar på omedelbart.”

Hawley skickade senare ett liknande brev till Twitters VD Jack Dorsey, och kritiserade företaget för vad han sade var ”en ovanlig intervention som inte är allmänt tillämpad på allt innehåll”.

Senatorn krävde att få veta hur Twitter hade fastställt att New York Posts artiklar bröt mot deras policy rörande hackat material och varför företaget hade vidtagit ”exempellösa åtgärder” som att låsa tidningens konto.

”Jag begär att ni omedelbart svarar på dessa frågor och ger de nödvändiga motiveringarna så att era användare kan känna sig säkra på att ni inte försöker påverka resultatet av presidentvalet genom ert beslut att censurera inlägg” skrev Hawley.

Protesterna ledde till att Twitters VD Jack Dorsey bad om ursäkt och sade att vissa av företagets åtgärder var ”oacceptabla”. Facebook vidhåller sina restriktioner tills materialet har faktagranskats. De uppger inte vem som skall genomföra granskningen, när den skall vara klar eller varför de betvivlar materialets äkthet.

President Trump kallar de sociala nätverkens åtgärder för ”förskräckliga” och hotar med att dra tillbaka lagstiftningen som kallas Section 230. Det är en lag som fritar de sociala nätverken från ansvar för vad användarna publicerar, och utan den skulle de tvingas att kontrollera varje inlägg innan publikation, vilket naturligtvis är både dyrt och komplicerat.

Det hela bottnar i ett resonemang runt frågan om de sociala nätverken tillhandahåller en ”anslagstavla” som användarna fritt kan sätta sitt innehåll på, eller om de är publicister som väljer vilket innehåll som får visas. Kritiker hävdar att detta beteende placerar dem den senare kategorin, varför de bör hållas ansvariga för allt innehåll på sina plattformar.

Senaste