onsdag, 29 juni, 2022
onsdag, juni 29, 2022

Trumps jurister vittnar om oegentligheter vid utfrågning i Pennsylvania

Den 25 november, inför republikanska senatorer i Pennsylvania, presenterade Donald Trumps juridiska team flera vittnesmål om oegentligheter som hittats under valet i delstaten. Demokraterna fördömer detta som ”konspirationsteorier”.

I staden Gettysburg i Pennsylvania, med sin starka historiska symbolvärde, höll Donald Trumps juridiska team, lett av New Yorks tidigare borgmästare Rudy Giuliani, en offentlig utfrågning inför republikanska senatorer i delstatskongressen den 25 november för att diskutera oegentligheter under valet i nyckelstaten. Flera vittnen framträdde och hävdade att de hade observerat olika typer av oegentligheter under valet den 3 november. En valobservatör förklarade att han inte hade kunnat göra sitt jobb trots sitt förordnande: ”Jag kom med mitt valobservatörsintyg. […] En av valfunktionärerna sade till mig att det inte var giltigt här. […] Jag fick frågan om jag skulle vilja gå ut och diskutera det. […] Jag försökte förklara för dem, ’Detta intyg är giltigt för staden Philadelphia, vi är i Philadelphia, du måste låta mig observera’. De tillät det inte.”

Ett annat vittne vittnade om att hundratusentals poströster hade räknats utan någon övervakning, med valobservatörer alldeles för långt bort för att kunna se någonting: ”Tvärtemot vad som har sagts i media räknade de allra flesta valfunktionärerna röstsedlarna när de var mellan 5 och 60 meter från oss. På grund av avståndet var det omöjligt för mig eller för de andra valobservatörerna att se vad valfunktionärerna gjorde”. Vittnet underströk också att det inte hade förekommit någon övervakning vid räkningen av hundratusentals röster, och att observatörer inte haft någon möjlighet att observera, ifrågasätta eller inspektera poströster när de öppnades: ”Jag tror att det är ett problem, och det är en oegentlighet.”

”Vad jag fann var att övervakningskedjan hade brutits för poströster, valsedlar, USB-minnen. […] De följde inte någon av procedurerna”, sade en annan observatör, som sade att ett anormalt antal USB-minnen – som nu har försvunnit enligt hans vittnesmål – hade satts in i rösträkningsmaskinerna. ”De laddade bara ner [från rösträkningsmaskinerna] en gång var 2 eller 3 timmar eller så. Jag krävde att de skulle uppdatera räkningen så att jag kunde se vad resultatet blev. Det var 50 000 röster, och som datavetare, amerikan och patriot krävde jag detta, oavsett vem dessa 50 000 röster var för. De var för Joe Biden, men det som chockade mig som amerikan… är det faktum att det ens kunde hända”, sade han.

En statistisk analys av resultaten presenterades också, som visade ”avvikelser” i uppräkningstabellen av röster: ”Normalt förväntar man sig att se en jämn kurva som ökar. Inte stora toppar. En stor spik, något som inträffade här, är en viktig indikator på röstfusk.”

”Dessa toppar representerar 570 000 röster till förmån för Joe Biden”, hävdade en analytiker, och konstaterade att samtidigt hade Donald Trump bara fått 3 200 röster under dessa toppar.

Trump: ”Detta är ett mycket viktigt ögonblick i vårt lands historia”

Donald Trump deltog också i utfrågningen och talade per telefon. Presidenten upprepade sitt mantra, att Demokraterna hade ”fuskat”.

”Detta är ett val som vi vann lätt. Vi vann med bred marginal”, sade han och tillade att omröstningen hade varit ”riggad”. ”Detta är ett mycket viktigt ögonblick i vårt lands historia. Och ni gör en mycket viktig tjänst för vårt land”, sade han till publiken per telefon.

Enligt hans advokat Jenna Ellis är de vittnesmål som lades fram vid denna utfrågning tillräckligt allvarliga för att delstatens kongressledamöter inte skall validera röstresultatet, vilket de har befogenhet att göra, enligt konstitutionen.

På den demokratiska sidan avfärdades dock denna utfrågning. Pennsylvanias justitieminister, demokraten Josh Shapiro, anser att den sittande presidenten och hans advokat ”har hamnat på en sorglig, mörk plats där konspirationsteorier råder och sanningen är irrelevant”.

”Valet är över. Pennsylvania har certifierat resultaten och förklarat Joe Biden vinnaren i vår delstat”, tillade han, och bedömer att utfrågningen inte kommer att ha någon rättslig inverkan.

Certifieringen av resultaten i Pennsylvania är dock för närvarande i en gråzon. Domare Patricia McCullough har beordrat statliga tjänstemän att inte certifiera resultaten tills en domstol hållit en förhandling i frågan den 27 november. Donald Trumps juridiska team väntas hålla liknande utfrågningar i två andra viktiga delstater under de kommande dagarna, Michigan och Arizona.

Senaste