Det var den 6 september förra året som ambulanspersonal i Malmö fick larm om ett hjärtstopp ute i Bunkeflostrand. En ambulans startade omgående från stationen i Lockarp medan den andra startade något efter, och resan till Bunkeflostrand skulle ta maximalt 15 minuter. Dock möttes den första ambulansen av en taxibil som hindrade framkomligheten vid en rondell, vilket gjorde att ambulansen inte kunde köra om. Därefter körde taxichauffören, enligt vittnesmål från ambulanspersonalen, ”orimligt långsamt”. Förutom att ambulansen redan hade på blåljus, helljusblinkers och tjutande sirener valde även ambulanspersonalen att tuta med förstärkningstutan, men trots detta kom ingen reaktion från taxichauffören.
Ambulanspersonalen har förklarat i polisförhör att taxichauffören bara hade behövt köra åt sidan eller stannat innan rondellen för att de skulle kunnat köra förbi. Men på grund av taxichaufförens agerande, kombinerat med att det kom mötande trafik, lyckades inte ambulansen ta sig förbi. Efter ett tag kom de dessutom in på en sträcka med en refug och endast ett körfält, vilket gjorde att det blev helt omöjligt att ta sig förbi. Under den sträckan med endast ett körfält valde taxichauffören dessutom att köra extremt långsamt, i cirka 5-10 km/h, och dessutom köra från den ena sidan till den andra. Taxichauffören skulle kunna ha kört upp på trottoarkanten då den kanten var lägre än den vid refugen, men detta gjordes inte.
Det gick så pass långsamt att den andra ambulansen hann ifatt den första ambulansen och därmed hade taxibilen två ambulanser efter sig med blåljus, sirener och blinkande helljus. Den medicinskt ansvariga för den första ambulansen valde vid detta tillfälle att veva ner rutan och ta ett foto på taxibilen. Efter detta fortsatte taxichauffören att köra långsamt och det skulle dröja innan ambulanserna till slut kan köra förbi. I samband med att ambulanserna körde förbi såg personalen hur taxichauffören hånskrattade mot dem.

När ambulanserna väl kom fram till patienten ligger denne på golvet och fick, som tur var, hjälp av två SMS-livräddare som påbörjat en HLR-insats. När dessa livräddare kom hade patienten ingen egen andning. Efter en stunds intensivt arbete vaknade till slut patienten och var vid liv när han lämnas på sjukhus. Ambulanspersonalen har i vittnesmål förklarat att om SMS-livräddarna inte varit i närheten, och kunnat påbörja HLR, ”kunde den försening ambulanserna fick ha gjort skillnad för patienten”.
Efter att de varit på sjukhuset diskuterade alla som varit involverade i utryckningen om det som hänt och mer specifikt om taxichaufförens agerande. Sedan kollade de även upp vem som stod som ägare till taxibilen och dennes sociala medier. Ambulanspersonalen var då säkra på att Muhamed Dzinic som kom upp på sökresultaten var den som hade kört taxibilen och därför upprättade de en polisanmälan mot honom. I ett polisförhör med en av de verksamma från ambulanspersonalen beskriver denne Dzinics agerande som ”utstuderat och som en medveten handling, framför allt när han flinade åt dem”.
I polisförhör valde dock Muhamed Dzinic att själv förneka brott. Dzinic passade även på att beskriva hur han har 25 års erfarenhet i taxibranschen, att han är ”jättekänd” i Malmö och att han är ”populär” eftersom att han kört alla olika former av grupper i samhället såsom uteliggare, kriminella och vanligt folk. Därutöver berättade Dzinic att han även jobbat som förskolelärare parallellt med att han kört taxi sedan han kom till Sverige år 1993. När Dzinic fick specifika frågor om att han blockerat vägen för ambulanser valde 69-åringen från Bosnien att svara med att påstå att han inte minns något av händelsen.
Nu står Muhamed Dzinic åtalad för sabotage mot blåljusverksamhet och vårdslöshet i trafik. I åklagarens stämningsansökan om sabotage mot blåljusverksamhet kan man läsa att Dzinic ”har stört ambulanssjukvård genom att ha vidtagit otillbörliga åtgärder bestående av att ha, när han kört taxibil, kört långsamt, stannat och kört från ena sidan vägbanan till andra sidan av vägbanan när akutbil befunnit sig bakom och har försökt att köra om”. Det beskrivs även hur Dzinics agerande ”har förhindrat akutbilens och ambulansens framfart i samband med att akutbilen och ambulansen ryckt ut med anledning av ett larm om hjärtstopp”. För den andra åtalspunkten gällande vårdslöshet i trafik har Dzinic, enligt åklagarens stämningsansökan, ”framfört en taxibil och har stannat på vägbanan, kört långsamt och kört från ena sidan vägbanan till andra sidan vägbanan”, vilket ska ha orsakat en trafikfarlig situation.
Efter att Muhamed Dzinic blev misstänkt för sabotage mot blåljusverksamhet och vårdslöshet i trafik omhändertogs hans körkort samt taxiförarlegitimation.

Bakgrund om Muhamed Dzinic
Muhamed Dzinic har tidigare fått en hyllningsartikel skriven om sig i den vänsterliberala lokaltidningen Skånska Dagbladet. I ingressen av artikeln kan man läsa att en taxiresa med Dzinic kan få ens livssyn att ”förändras i grunden”. Det beskrivs även i artikeln hur det var för Dzinic att komma till Sverige från Bosnien som muslim år 1993. Förutom det står det om att Dzinic sedan 2006 drivit ett taxibolag vid namn Gino’s taxi och han gavs även möjlighet till att sälja in taxibolaget för läsarna. Dzinic nämner även att han är släkt med Zlatan Ibrahimović och att han blivit utsedd till den bästa förskoleläraren flera år i rad när han jobbade som det under några år i intervjun med lokaltidningen.

Muhamed Dzinic är tidigare dömd för ett flertalet trafikbrott. Bland annat för att ha kört 27 km/h för fort och för ett par fall av brott mot trafikförordningen, där påföljderna för samtliga brott bestämdes till penningböter på olika summor. Därutöver har Dzinic fått strafföreläggande för både bilbältesförseelse och brott mot trafikförordningen.
Rättegången i det aktuella målet mot Muhamed Dzinic är planerad att äga rum i slutet av augusti i år.
Läs även: Ahmad Alhelali spottade Insikt24-reporter i ansiktet – åtalas nu för ofredande