lördag, 20 april, 2024
lördag, april 20, 2024

Staten och kapitalet Sverige 2019 remix

1980 släpptes låten ”Staten och kapitalet” av bandet Ebba Grön. Samma år föddes jag och trots att jag lyssnat på låten extremt många gånger, har jag inte riktigt fattat innebörden av låten förrän nu. Jag hade aldrig insett att låten handlar om censuren i Sverige 2019.

Det började på tidiga våren 2018, Bonnierägda Expressen och Dagens Nyheter började driva en omfattande kampanj mot Youtube och syftet var att få bort bland annat antisemitiskt innehåll. Kampanjen lyckades och Youtube, som ägs av Google, tog bort flera kanaler som syftade till att sprida detta innehåll. Bonnier fick även Granskning Sveriges sida borttagen, trots att ingen domstol hade pekat ut innehållet som brottsligt. Granskning Sverige valde våren 2019 att starta om kontot men ändock har 4 års fristående journalistiskt arbete försvunnit.

Efter denna lyckosamma kampanj talade justitieminister Morgan Johansson om att han skulle kalla till ett möte mellan regeringen och Google för att få företaget att själv sanera hatet och våldet. Om inte detta sker så är justitieministern inte rädd för att lagstifta för att få bort hatet. Är det kanske därför Youtube driver censuren så hårt?

För dryga två veckor sen fick kanalen se ett klipp borttaget, Youtube menade att det innehöll ”hatretorik.” I klippet beskrev journalisten och socionomen Gunnar Sandelin hur anmälningarna om hets mot folkgrupp hade ökat dramatiskt sedan 90-talet. Som tur var ändrade Youtube sig och la tillbaka klippet. Men frågan kvarstår: är det verkligen sunt att i ett demokratiskt land som Sverige ha en regeringen som springer Bonniers ärenden för att få bort oönskat innehåll från nätet? Jag tycker mer det liknar Kina anno 2006 som, erbjöds ett grovt censurerat Google som sökmotor.

Även om du hatar vissa åsikter tjänar det inget till att censurera dem. Staten ska låta bli att springa storföretagens ärenden och hota företag med lagstiftningar. Internet föddes fritt och internet måste få fortsätta vara fritt.

Senaste