torsdag, 23 mars, 2023
torsdag, mars 23, 2023

Somaliske medborgaren dömdes för våldtäkt – höll sig undan och slipper straffet

För tio år sedan dömdes den somaliske medborgaren Abdirahman Abdikadir Arte för våldtäkt, efter att ha våldtagit en kvinna i en hytt på en färja. Enligt domen hade Arte sex med kvinnan mot hennes vilja och tvingade till sig oralsex. Arte höll sig dock undan rättvisan i tio år och nu har preskriptionstiden löpt ut. ”Förfärligt”, menar den våldtagna kvinnans målsägandebiträde.

Abdirahman Abdikadir Arte dömdes för våldtäkt av Svea hovrätt men kan numera leva som en fri man i Sverige – trots att straffet aldrig verkställts. Mannen, som är medborgare i Somalia, våldtog en kvinna i en hytt på finlandsfärjan Mariella den 17 januari 2012. Kvinnan i fråga gjorde mannen sällskap till hytten, där han enligt hovrättsdomen ska ha våldtagit henne.

Arte friades för våldtäkten av tingsrätten, då man ansåg att bevisningen inte var tillräcklig. Man skrev dock att det fanns ”omständigheter i målet som talar för att målsäganden blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp.” Hovrätten å andra sidan ansåg att bevisningen var nog, och dömde Arte för våldtäkt.

Enligt målsäganden skedde följande i hytten:

”I hytten har Arte tilltvingat sig ett oralt och ett vaginalt samlag av målsäganden. Arte har därvid fått utlösning i slidan på målsäganden. I samband med samlaget har målsägandens klänning och strumpbyxor gått sönder.”

Enligt den våldtagna kvinnan tvingades hon även att utföra oralsex i ”fem till tio minuter”:

”Enligt vad målsäganden uppgett vid förhandlingen så ställde sig Abdirahman Arte plötsligt upp framför henne i hytten, drog ned sina byxor och stoppade nästan genast in sin penis i hennes mun. Hon hade sina händer fria och försökte trycka bort honom med sina händer men han höll med sin ena hand i hennes hår på bakhuvud och med andra handen i henne sena axel så att det inte gick att komma loss.”

Kvinnan ska direkt efter händelsen uppsökt sin vän och berättat om våldtäkten.

Hovrätten menade att straffvärdet för brottet uppgick till 2,5 års fängelse, men gav somaliern ett års straffrabatt på grund av hans låga ålder. Han ålades dessutom att betala skadestånd till kvinnan på 85 000 kronor. Mannen betalade dock aldrig något skadestånd till offret, och Brottsofferfonden fick täcka kostnaden. Åklagaren yrkade aldrig på utvisning.

Somaliern – som kom till Sverige år 2010 – höll sig undan rättvisan och är registrerad som försvunnen sedan 2018. Han infann sig aldrig på rättegången och dök inte upp på kallelsen till att inställa sig vid fångvårdsanstalten. Nu har det gått tio år och fallet har preskriberats.

– Jag tycker att det är förfärligt att han på det här sättet kunnat hålla sig undan, säger Maija-Leena Hellman, som var målsägandebiträde i fallet.

Senaste