måndag, 30 januari, 2023
måndag, januari 30, 2023

Rätten: polischef var jävig när Paludan-beslut fattades

Emelie Kullmyr, nytillträdd polischef i Göteborg, var jävig när hon nekade den danske politikern Rasmus Paludan torgmöten i mångkulturella områden. Detta slog förvaltningsrätten i Göteborg fast i en dom.

Rasmus Paludan ville hålla torgmöten och bränna Koranen i flera så kallade utsatta områden i Göteborg, men nekades av polisen. De hänvisade istället politikern till platser där de ansåg att risken för oroligheter var lägre. Beslutet fattades efter de så kallade påskupploppen, där hundratals poliser skadades och flera polisbilar brändes upp och vandaliserades.

Rasmus Paludan och hans parti Stram Kurs överklagade polisens beslut och menade att kommenderingschefen Emelie Kullmyr agerat jävigt. Paludan hänvisade till ett pressmeddelande som polisen skickat ut efter att ha avslagit en begäran om ett torgmöte i Borås.

I pressmeddelandet skriver Kullmyr att Paludan ”har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos” och att ”vi behöver hjälpas åt att slå hål på den retoriken”.

Paludan menade därför att det var uppenbart att Kullmyrs egna åsikter bidrog till avslagen.

Nu ger förvaltningsrätten Paludan rätt. I domen – som kom under måndagen – skriver rätten att Kullmyrs uttalanden ger intryck av att hon tagit ställning mot Paludans retorik. Man anser därför att hon inte borde ha fattat beslut i ärendet.

För Emelie Kullmyr får dock inte domen några konsekvenser.

– Hon är en medarbetare och chef som har stort förtroende i organisationen, säger kanslichefen Morgan Orvenholt till Dagens Nyheter.

Polisen gjorde rätt – i Malmö

Polisen nekade även Paludan att hålla ett torgmöte i mångkulturella Rosengård i Malmö – och det var rätt, anser kammarrätten i Göteborg.

– Uppgifterna i målet utgör sådana konkreta omständigheter som starkt talar för att ordningsstörningar och säkerhetsrisker skulle kunna uppstå. Kammarrätten har bedömt att Polismyndigheten har gjort sannolikt att dessa inte skulle kunna förhindras med rimliga ansträngningar, skrev kammarrättslagmannen Petter Classo i ett pressmeddelande.

Senaste