onsdag, 5 oktober, 2022
onsdag, oktober 5, 2022

”Rasistisk underton” – Liberalerna kritiseras för förslag om obligatorisk språkförskola

Liberalerna vill införa förskoleplikt för tvååringar som inte kan tala tillräckligt bra svenska, ett förslag som kritiseras av flera vänsterprofiler. ”Är detta ett skämt?”, frågar sig Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg på Twitter.

Liberalernas partiledare Johan Persson presenterade nyligen partiets valmanifest, där ett förslag om förskoleplikt för tvååringar har väckt mycket uppmärksamhet. Partiledaren säger att det är svårt att klara sig i Sverige om man inte kan språket, och att man utan svenskkunskaper riskerar att hamna i utanförskap.

Partiet vill att en språkbedömning på en barnavårdscentral ska vara obligatorisk för barn som är 2,5 år gamla. Om barnen bedöms ligga efter i språkutvecklingen ska föräldrarna ansvara för att skriva in dem i förskolan. För nyanlända barn och barn till nyanlända vill partiet införa en obligatorisk språkförskola. Samtidigt vill man göra förskolan obligatorisk från fem års ålder.

”Inget barn ska halka efter redan från start – därför vill vi att barn utan tillräckliga språkkunskaper alltid ska få den fördel det innebär att delta i förskolan”, går det att läsa i partiets valmanifest.

Om föräldrarna vars barn inte klarar språkkraven trots uppmaningar inte skriver in barnen i förskola, ska Socialtjänsten kunna omhänderta barnen, skriver GP.

Kritiseras av vänsterprofiler

På Twitter undrar Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg om Liberalernas förslag är ”ett skämt”, och menar att det inte längre går att kalla partiet för ”Liberalerna”, då man tagit relationen mellan stat och individ till en ny nivå.

”Liberalernas idé om att tvångsomhänderta tvååringar bygger lite på utgångspunkten att barnen är statens, inte föräldrarnas. Spännande ändå.”, skriver Lindberg.

Expressens kolumnist Irena Pozar menar att förslaget har ”tydligt rasistisk underton”. I en krönika i Expressen skriver hon att partiet har slagit rekord i ”politisk kukmätning” och att förslaget är tondövt och kränker individen.

Pozar får medhåll av klimatminister Annika Strandhäll, som delade artikeln med kommentaren ”Mycket bra av Irena Pozar!”.

LO-tidningen Arbetets ledarskribent Karina Cubilla kritiserar även hon Liberalernas förslag, och skriver att det inte är någon liten sak att göra skillnad på folk och folk utifrån ursprung.

– Nu slipper ”gemene svensk” rasa, förslaget gäller inte deras barn. Den grupp som nu i allt större utsträckning själva bär integrationskorset: gruppen människor med utomnordisk bakgrund däremot, ska hållas ansvariga. Som att det är deras fel att Sverige är segregerat, skriver Cubilla.

Senaste