Under en längre tid har GU students for Palestine varit missnöjda med Göteborgs universitets samarbeten med israeliska institutioner. Av den anledningen valde GU students for Palestine den 19 december, genom deras talesperson Taha Khatab, att skicka ett mejl till universitetets rektor Malin Broberg där Khatab beskrev hur missnöjda Palestinagruppen är med universitetsledningen. Bland annat förklarade Khatab att Palestinagruppen fortsatt kommer ”belysa Göteborgs universitets medskyldighet till folkmordet i Palestina på lokal, nationell och internationell nivå” och att de ”kommer att fortsätta vidta lämpliga åtgärder om våra frågor fortsatt ignoreras”.
Men efter att Taha Khatab och GU students for Palestine inte blev nöjda med universitetsledningens svar, några dagar senare, skrev Khatab den 26 december ett nytt mejl till rektor Malin Broberg, denna gång med en tydlig hotfull ton. Det hotfulla brevet inleddes med ett klargörande om att mejlet rörde sig om ”en sista varning, ett rödljus och tydlig markering” från Palestinagruppens sida. Vidare beskrev Khatab att rektorn och universitetsledningen ”passerat alla tänkbara gränser genom att fortsätta försvara samarbeten med israeliska institutioner” och att Palestinagruppen inte längre kan acceptera detta. I mejlet krävde även Khatab att universitets rektor skulle uppfylla dessa önskningar annars skulle Palestinagruppen ”vidta omfattande åtgärder” riktade mot ledningen i Göteborgs universitet med rektorn i spetsen. De åtgärderna från Palestinagruppen beskrevs av Khatab som ”kraftfulla, synliga och omöjliga att ignorera” och att de kommer ”sträcka sig över lokala, nationella och internationella nivåer”.
Efter mejlen från Taha Khatab och GU students for Palestine har Göteborgs universitet tvingats att koppla in deras säkerhetsorganisation, enligt vad rektor Malin Broberg uppgett till GP. Utöver det har Broberg beskrivit mejlen som ”en ny hotfull ton” från Palestinagruppens sida. Samtidigt har Palestinagruppens talesperson Taha Khatab, i en intervju med GP, nämnt att en av åtgärderna som de kommer att använda är ”civil olydnad”. Civil olydnad brukar främst användas som metod av vänster- och klimatextremistiska grupperingar och det brukar vanligtvis handla om att blockera bilvägar eller blockera ingångar till olika verksamhetslokaler. Metoderna är dock olagliga och har även i vissa fall innefattat våld.
Läs mer: Palestinademonstranter hotar Göteborgs universitet med ”en sista varning”
I fredags valde polisen själva att skriva en anmälan med anledning av det hotfulla brevet från Taha Khatab och GU students for Palestine. Ärendet rubricerades som olaga hot och utreddes av polisens särskilda grupp mot demokratihotande brottslighet. I en kommentar till GP sade polisens presstalesperson i region Väst, Christian Brattgård, att ”syftet med anmälan är att utreda om formuleringarna i skrivelsen som Göteborgs Universitet har mottagit är ett brott (olaga hot eller otillbörlig påverkan)”. Dock lade Andréa Hammar, polisens förundersökningsledare, nyligen ned förundersökningen då man ansåg att formuleringarna i mejlet inte var ”tillräckligt konkreta” för att klassas som olaga hot.