I slutet av november förra året revs Palestinademonstranternas tältläger utanför Göteborgs universitet vid Vasaplatsen i centrala Göteborg. Palestinademonstranterna hade innan rivningen, under cirka ett halvår, ockuperat platsen med uppsatta tält och plakat som en protest mot Göteborgs universitet samarbeten med israeliska institutioner. Men efter att Liberalerna sökt tillstånd för att hålla en manifestation vid den ockuperade platsen beslutade polisen att tältlägret skulle rivas, något som väckte vrede hos Palestinademonstranterna. Exempelvis vandaliserade Palestinademonstranter från extremistgruppen Palestine Action Sweden Liberalernas partikansli i Eskilstuna och vid Liberalernas manifestation i Göteborg samlades närmare 100 Palestinademonstranter för att störa mötet, vilket ledde till att flera av dessa blev gripna av polis.
Läs mer: Palestinaextremister vandaliserade Liberalernas partikansli
Läs mer: Flera Palestinademonstranter gripna vid Liberalernas manifestation i Göteborg
Efter att tältlägret utanför Göteborgs universitet rivits har Palestinademonstranterna blivit allt mer upprörda. Den 19 december valde också Palestinagruppen GU students for Palestine, genom deras talespersonen Taha Khatab, att skicka ett mejl till Göteborgs universitets rektor Malin Broberg. I mejlet ville GU students for Palestine få svar på vilka samarbeten universitet har med israeliska institutioner och hur mycket dessa samarbeten kostar. Utöver det ville Khatab vara tydlig med att Palestinagruppen fortsatt kommer ”belysa Göteborgs universitets medskyldighet till folkmordet i Palestina på lokal, nationell och internationell nivå”. I den avslutande delen av mejlet skriver Khatab att Palestinagruppen kommer att tolka det som ett ”tydligt ställningstagande och en fortsättning på bristen på respekt för alla människors lika värde, folkmordet som pågår i Palestina samt våra etiska riktlinjer” om mejlet inte besvaras. De sista orden i mejlet löd ”vi kommer att fortsätta vidta lämpliga åtgärder om våra frågor fortsatt ignoreras”.
Efter några dagar besvarade universitetsledningen på Göteborgs universitet Taha Khatabs mejl och förklarade att han och GU students for Palestine kommer få svar efter helgerna. Khatab och Palestinagruppen blev dock inte nöjda med detta svar och valde därför att skicka ett nytt mejl, denna gång med en tydlig hotfull ton. Det nya mejlet, som skickades den 26 december av Khatab till rektor Malin Broberg, inleddes med ett klargörande om att mejlet rörde sig om ”en sista varning, ett rödljus och tydlig markering” från Palestinagruppens sida. Vidare går det att läsa att Palestinagruppen anser att rektorn och universitetsledningen ”passerat alla tänkbara gränser genom att fortsätta försvara samarbeten med israeliska institutioner” och att de inte längre kan acceptera detta.
Utöver det riktades även krav från Taha Khatab och Palestinagruppens håll mot rektor Malin Broberg som innefattade att de dels krävde ett svar från henne senast den 3 januari samt att hon skulle uppfylla deras krav om att avbryta samarbeten med israeliska institutioner. Om dessa önskningar inte skulle bli uppfyllda var Palestinagruppen tydlig med att de kommer ”vidta omfattande åtgärder” riktade mot ledningen i Göteborgs universitet med rektorn i spetsen. Det förklaras vidare i mejlet att ”den tystnad och återhållsamhet vi hittills visat har varit ett tecken på vårt tålamod och vår vilja till dialog”, men att ”detta tålamod nu är slut”. De kommande åtgärderna från Palestinagruppen beskrivs som att de ”kommer att vara kraftfulla, synliga och omöjliga att ignorera” och att de kommer ”sträcka sig över lokala, nationella och internationella nivåer”.
Den 3 januari besvarade också rektor Malin Broberg Taha Khatab och GU students for Palestines hotfulla mejl. Broberg förklarar bland annat att Göteborgs universitet redan har lämnat ut information om deras olika forsknings- och utbildningssamarbeten. Sedan klargör även Broberg att universitet och akademier ska ”stå fritt från påtryckningar” och att det skall kunna forskas, publiceras och utbildas ”även om sådana frågor och ämnen uppfattas som kontroversiella”. Därutöver beskriver Broberg att ”forskningens frihet i universitetets verksamhet är så central att den inte ska begränsas av universitetsledning, universitetsstyrelse eller regering”. I den avslutande delen av mejlet betonar även rektorn att hon och universitetsledningen uppfattar Taha Khatab och GU students for Palestines senaste mejl som hotfullt.
Efter mejlen från GU students for Palestine har Göteborgs universitet tvingats att koppla in deras säkerhetsorganisation, enligt vad rektor Malin Broberg uppgett till GP. Utöver det har Broberg beskrivit mejlen som ”en ny hotfull ton” från Palestinagruppens sida. Samtidigt nämner Palestinagruppens talesperson Taha Khatab, i en intervju med GP, att en av åtgärderna som de kommer att vidta är ”civil olydnad”. Civil olydnad brukar främst användas som metod av vänster- och klimatextremistiska grupperingar och det brukar vanligtvis handla om att blockera bilvägar eller blockera ingångar till olika verksamhetslokaler. Metoderna är dock olagliga och har även i vissa fall innefattat våld.
Insikt24 kommer att följa händelseutvecklingen kring konflikten mellan Palestinademonstranterna och Göteborgs universitet.