onsdag, 5 oktober, 2022
onsdag, oktober 5, 2022

Ökände gängledaren Chihab Lamouri flyttas – ska ha styrt kriminellt gäng från fängelset

Den utpekade ledaren för det kriminella Vårbynätverket, Chihab Lamouri, ledde det ökända gänget från fängelset där han enligt Kriminalvården fortsatt att begå grova brott. Nu har han placerats på en avdelning med särskilt hög grad av övervakning.

Det är Kriminalvården som har beslutat att gängledaren flyttas till en avdelning med maximal kontroll och övervakning. De skriver i sitt beslut att Chihab Lamouri, 34, anses vara särskilt benägen att begå grova brott även i sin fångenskap. Lamouri avtjänar ett fängelsestraff på 17 år för över tio brott.

Det var under förra året som 31 personer inom Vårbynätverket åtalades för flera grova brott, bland annat mordförsök, sprängningar, kidnappning och synnerligen grova vapen- och narkotikabrott. Av de åtalade dömdes 27 personer för brott, inklusive Chihab Lamouri, som bland annat dömdes för mordförsök på en rival och människorov. Gängledaren dömdes först i tingsrätten, men fallet gick vidare till hovrätten. Åklagaren yrkade på livstids fängelse för Lamouri, men hovrätten fastslog tingsrättens dom i början av 2022.

Vårbynätverket. Foto: Polisen

Polisen säger att nätverkets uppbyggnad var mer organiserad än vad de först vetat, där medlemmar i Vårbynätverket betalade 3 500 i månadsavgift till de högsta ledarna. Hovrätten skriver att de ledande personerna i Vårbynätverket haft tillgång till ett stort antal skjutvapen, bland annat automatgevär och kulsprutepistoler. Man hade även tillgång till handgranater, dynamit och sprängkapslar.

Mordet på Einár

Under 2020 kidnappades den svenske rapartisten Nils Grönberg, även kallad Einár, av medlemmar i Vårbynätverket. Artisten var därför målsägande i ett av avsnitten i den omfattande rättegången mot Vårbynätverket, men ville inte medverka i utredningen eller vittna mot nätverket angående kidnappningen. Einár sköts ihjäl i Hammarby sjöstad två veckor innan han var kallad till rätten, och hans mördare har ännu inte gripits.

Yasin utsågs till årets artist på P3 Guld-galan. Detta samtidigt som artisten misstänktes för stämpling till människorov. Foto: Polisen

Två personer kopplade till Vårbynätverket dömdes i tingsrätten för inblandning i kidnappningen av Einár – de av systemmedia hyllade artisterna Haval Khalil och Yasin Mahamoud.

Yasin dömdes till tio månaders fängelse för förberedelse till människorov, och Haval dömdes till två och ett halvt års fängelse för rån och medhjälp till människorov. Artisterna överklagade domarna till hovrätten där deras påföljder fastställdes detta år.

Senaste