torsdag, 25 april, 2024
torsdag, april 25, 2024

Navalny-historien slagfält för Nord Stream 2

Den 20 augusti insjuknade den ryska oppositionspolitikern Alex Navalny och direkt började anklagelser mot Ryssland hagla om att man skulle ha förgiftat honom. Men snart började anklagelserna istället övergå i krav på att bygget av gasledningen Nord Stream 2, som ska förbinda Ryssland och Tyskland, stoppas. Det är brådskande eftersom ledningen snart är färdigbyggd och både USA och Polen har hotat inblandade, i huvudsak västerländska, företag med böter och sanktioner om man inte avbryter projektet.

Den ryske oppositionspolitikern Alex Navalny, som misstänks ha fått i sig gift den 20 augusti, förnekar anklagelserna om samarbete med CIA som president Putins pressekreterare Dmitry Peskov har riktat mot honom. Flera ryska högermedier menar dock att Navalny alldeles uppenbarligen ingår i ett starkt, internationellt nätverk med mer eller mindre öppen uppbackning från NATO-sfären. Att CIA intresserar sig för denna typ av nätverk kan man nästan utgå ifrån, heter det.

En annan omständighet som framhålls av flera regeringsvänliga röster i den ryska debatten är den uppenbara avsaknaden av motivbild för den ryska regeringen att förgifta en för dem till synes harmlös oppositionspolitiker med bara några enstaka procentenheter i opinionsstöd. Och om någon med medlen att genomföra en sådan operation skulle bedöma att det är en meningsfull och rättfärdigad metod – är det då rimligt att denne misslyckas, varpå rysk vård först behandlar Navalny och sedan frivilligt lämnar ut honom till NATO-landet Tyskland?

En motivbild för Navalny-historien som återkommande framhålls i rysk högermedia är att spektaklet kan användas för att skapa en diplomatisk kris som i sin tur kan grusa planerna på Nord Stream 2. Men kan verkligen Navalny-historien kopplas till Nord Stream 2? Exakt24 har grävt i frågan.

Amerikanska hot mot Nord Stream 2-företag
USA hotade för ett år sedan med sanktioner mot de europeiska företag som fortskrider med gasledningen som ska gå från Ust-Luga strax sydväst om St Petersburg, till Greifswald i nordöstra Tyskland och sedan vidare ut på den europeiska kontinenten. Med sig fick USA det Europeiska rådets ordförande Donald Tusk samt de neokonservativa regeringarna i Polen, Storbritannien och Ukraina. På andra sidan står de länder som är inblandade i projektet: Tyskland, Ryssland, Nederländerna och Frankrike. Men också Italien och Ungern. Den ungerske premiärministern Viktor Orbán hävdade att kritiken mot Nord Stream 2 är orättfärdig och hycklande.

Efter att Navalny påstås ha blivit förgiftad har pressen på framförallt Tyskland att bryta Nord Stream-samarbetet ökat, rapporterar bland annat EU-kommissionens egen TV-kanal Euronews. För att blidka USA erbjöd i augusti Tysklands finansminister Olaf Scholz amerikanerna att finansiera två tyska gas terminaler som amerikanerna ska kunna skeppa sin gas till. Erbjudandet verkar dock inte ha gett någon effekt, vilket sannolikt beror på att det redan finns överkapacitet i europeiska terminaler – något som amerikanerna har svårt att utnyttja eftersom kostnaden för amerikansk gasproduktion och transport till Europa är för hög för att kunna matcha bland annat det ryska gaspriset.

Euronews skriver att Europaparlamentet har använt en resolution som kritiserade Ryssland för Navalny-ärendet som förevändning för att återuppta parlamentets tidigare krav på att helt stoppa Nord Stream 2. Och enligt Anders Åslund på den neokonservativa lobbygruppen Atlantic Council så är nu chanserna att Nord Stream 2 avbryts “50/50”. Atlantic Council spelar en central roll i neokonservativ geopolitik och kan i Sverige räkna namn som Carl Bildt och Jacob Wallenberg till sina styrelser.

Polsk offensiv mot Ryssland
Det höga tonläget mot Nord Stream 2 kan ses mot bakgrunden av att ledningen redan till 96 procent är färdigbyggd. Det vill säga ska bygget stoppas så är det nu eller aldrig. Och det senaste draget i denna konflikt kom igår när Tomasz Chróstny, chef för Polens konkurrensmyndighet UOKiK och direkt tillsatt av den polske premiärministern, utdömde böter på över 600 miljoner kronor för de företag som är involverade i Nord Stream 2, det vill säga holländska Shell, ryska Gazprom, tyska E.ON, österrikiska OMV och franska Engie. UOKiK ogilitigförklarar även det avtal som bolagen har ingått. Detta trots att Nord Stream 2 inte når Polen och trots att inga polska bolag är inblandade.

Senaste