torsdag, 18 april, 2024
torsdag, april 18, 2024

Mörklagd internrapport: nedläggningen av Ringhals oekonomisk

Snart börjar Vattenfall stänga ned två av kärnkraftsreaktorerna i Ringhals. Men en intern, hemligstämplad rapport pekar på att beslutet inte alls är affärsmässigt, såsom har hävdats i officiell kommunikation. "Ingen begriper argumenten som förs för att stänga", säger en initierad källa på Vattenfall.

Kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 står för nästan en tiondel av Sveriges elproduktion – under vissa perioder mer. Men 2020 ska de avvecklas efter beslut av statliga Vattenfall, påhejade av regeringen. Såväl regeringen som Vattenfall har hävdat att det inte vore lönsamt att hålla reaktorerna i drift.

– Det finns inga finansiella eller praktiska förutsättningar att driva dessa reaktorer vidare efter 2020, säger Vattenfalls Vd Magnus Hall till DN.

Men Dagens industri kan nu avslöja att en intern utredning på Vattenfall utförd 2016 landade i att reaktorerna skulle kunna drivas fram till 2036 med enbart “låga investeringar”. “De åtgärder som förväntas kommer att behöva genomföras oavsett om Ringhals 1 är i drift eller i avställningsdrift”, skriver rapportförfattarna.

Att Ringhals 1 skulle vara fortsatt billigt i drift beror delvis på att reaktorn systematiskt har rustats upp genom åren och enligt rapporten har viktiga komponenter en livslängd långt bortom år 2036.

”Du kan fråga vem som helst som kan något om Ringhals 1 och vad som behöver göras, ingen begriper argumenten som förs för att stänga. Men folk på Vattenfall är lojala mot bolaget”, säger en initierad källa till Dagens industri.

Rapporten hemligstämplades, vilket är anledningen till att den inte kommit ut förrän nu. Förra året producerade Ringhals 1 och 2 el för knappt tre miljarder kronor.

– Med realistiska analysförutsättningar går det inte att landa i någon annan slutsats än att fortsatt drift av Ringhals 1 vore en bra affär, säger en källa till Dagens industri.

Senaste