fredag, 9 juni, 2023
fredag, juni 9, 2023

Man döms till fängelse i Dunkerque efter att ha gripits fyra gånger utan intyg

I Frankrike innebär nedstängningen att man inte får lämna bostaden annat än för nödvändiga ärenden, som läkarbesök och inköp av livsmedel. Vid dessa tillfällen skall man ha med sig ett intyg som skall fyllas i gällande ärendets natur och klockslaget då man lämnade bostaden. I Dunkerque dömdes en ung man till två månaders fängelse för att ha kontrollerats flera gånger utan att ha något intyg. Eftersom han var tidigare dömd blir straffet nu 14 månader.

Efter att ha kontrollerats fyra gånger utan att kunna visa upp något intyg i dömdes en man förra helgen till två månaders fängelse. Denna dom kommer utöver två andra tidigare domar. Återfallsförbrytaren får därför sammanlagt 14 månaders fängelse.

Den 29-årige mannen har ett brottsregister med 12 tidigare domar. Han kontrollerades den 13 november för fjärde gången inom loppet av några dagar, utan att kunna motivera vad han gjorde ute eller uppvisa något intyg, mitt under nedstängningen. Som ett resultat av detta dömdes han till två månaders fängelse för detta brott mot hälsorestriktionerna, men kommer också att få avtjäna de två tidigare sexmånadersstraffen som ålagts honom.

”I lördags, i Dunkerque, kontrollerades den 22-årige tilltalade åter av polisen utan giltigt intyg. Han arresterades och fördes omedelbart till domstolen, två månader i fängelse och häktad”, rapporterade polisen på sitt Twitterkonto.

AFP rapporterar också att två personer fick samhällstjänst och en tredje, som redan dömts för brott mot den första nedstängningen i våras och därmed räknas som recidivist, dömdes till två månaders fängelse. Enligt åklagarens uttalanden, rapporterade nyhetsbyrån att på en vecka hade fyra personer dömts av Dunkerques domstol för brott mot nedstängningen.

Uppvisande av ett giltigt intyg är obligatoriskt under nedstängningen. Böterna för att bryta mot denna bestämmelse är 135 euro och 200 euro vid återfall inom 15 dagar. Om tre brott mot bestämmelsen konstateras inom 30 dagar är det en förseelse som bestraffas med böter på 3 750 euro och upp till sex månader i fängelse.

Det är för närvarande inte känt om den nedstängning som beslutades i slutet av oktober för fyra veckor kommer att sträcka sig längre än till den 30 november. Men i vilket fall som helst sade premiärminister Jean Castex vid en presskonferens den 12 november att det fortfarande kommer att vara nödvändigt för fransmännen att ha ett intyg för att lämna sina hem efter den 1 december.

Senaste