Free Porn
xbporn
torsdag, 25 juli, 2024
torsdag, juli 25, 2024

Lokal SD-politiker tvingas lämna alla politiska uppdrag efter BLM-kritik på Facebook

Stefan Andersen, lokal SD-politiker i Botkyrka, lämnade den 9 juni samtliga förtroendeuppdrag, både inom partiet och i kommunen. Detta på grund av ett inlägg där han jämför en svart mobb, klättrandes på en polisbil, med apor. Både kommunledningen och hans eget parti bad honom att avgå. Till Nya Tider säger han att han känner stöd från enskilda medlemmar, samtidigt som han också säger att han delvis känner sig sviken av den lokala partiledningen.

Stefan Andersen satt tills för några dagar sedan som ersättare i Botkyrkas kommunfullmäktige, i styrelsen för kommunala Botkyrkabyggen och i styrelsen för Sverigedemokraternas lokalavdelning. Nu lämnar han alla uppdrag. Botkyrka i södra Stockholm är ökänt för sina ”utanförskapsområden” men i kommunen finns också övervägande svensk villabebyggelse. SD sitter på nio av 75 mandat i fullmäktige.

”Apor som apor”
Den 6 juni lade Stefan Andersen upp ett inlägg på sin Facebook-sida där man kan se en bild på en svart mobb som klättrar på en polisbil. Bredvid bilden av den rasande hopen av svarta fanns en bild på klättrande apor, och under skrev Stefan Andersen: ”Apor som apor”.

Omgående fick han kritik för inlägget, men svarade bland annat att det inte har med ras att göra och att den som tror det bara försöker vinna billiga politiska poäng: ”Nu vill jag att [Namn] förklarar varför han tycker att jag kallar dessa huliganer för negrer. När jag menar att när man beter sig såsom apor då är man inte mycket bättre än apor.”

SD:s partigrupp i Botkyrka med Stefan Andersen inringad. Foto: SD

Andersen var under måndagen ytterst ovillig att kommentera saken för systemmedia, utan sade bara att han absolut inte anser inlägget som rasistiskt. Den uppfattningen håller han fast vid när Nya Tider når honom för en intervju den 11 juni:

– Det är inte hudfärgen på de klängande personerna jag kritiserar, utan det är beteendet i sig som jag tycker är apmässigt.

NyT: Fick du någon signal från din lokala partiförening om vad de ansåg om ditt Facebook-inlägg innan det politiska etablissemanget slog på stora trumman?

– Ja, ordförande Robert Stenkvist hörde av sig under helgen och tyckte att inlägget var lite för magstarkt, men jag tycker fortfarande inte att det var så farligt.

– Man måste kunna kalla en spade för en spade. Jag hade kanske kunnat uttrycka mig lite annorlunda.

”Det går inte att diskutera”
Måndagen den 8 juni rapporterade tidningen Mitti att Ebba Östlin, socialdemokratiskt kommunalråd i Botkyrka, krävde att Stefan Andersen skulle lämna alla sina politiska uppdrag. Hon ansåg att hans inlägg var ”rasistiskt”. Östlin sade även till tidningen att hon ville samla alla partiers gruppledare i kommunen för att diskutera Andersens inlägg. Uttalandet har fått kritik då kommunledningen rimligen borde ha viktigare frågor att hantera mitt under coronakrisen.

När även hans eget parti tog avstånd från hans inlägg och uppmanade honom att avgå, valde han den 8 juni att kasta in handduken.

Till Nya Tider säger han att beslutet på ett sätt var frivilligt.

– Jag har under det senaste året känt att det helt enkelt inte går att diskutera med folk från flera av de styrande partierna. Vad man än säger skall de plocka fram rasistkortet istället för att kunna argumentera. Då tappar man liksom geisten. Med det som hände här i helgen kom det ju tryck från kommunledningen på min avgång, och det stämde mitt parti in i. Så det är lite delat.

Känner stöd från allmänheten
Stefan Andersen säger att han egentligen inte vill låta någon skugga falla över exempelvis den lokala partiordföranden Robert Stenkvist, även om han kan tycka att de inte hade behövt dansa så mycket efter det övriga politiska etablissemangets pipa.

– Jag kan på sätt och vis förstå honom. Han har inte bara mig att ta hänsyn till.

Under de turbulenta dagarna har han ändå fått en hel del stöd, säger han.

– Jag har fått mycket stöd från folk som har hört av sig och som tycker att det jag skrev inte alls var rasistiskt, utan att man för fan måste kunna kalla saker vid dess rätta namn.

NyT: Hur ser det ut med folk från ditt eget parti då? Har alla vänt dig ryggen?

– Nej, inte enskilda medlemmar.

”SD borde säga som det är”
Hur ser Stefan Andersen på Sverigedemokraterna som parti, och hur ser han på sin egen politiska framtid? Han berättar att han fortfarande är medlem i partiet och att han inte har några direkta planer på att lämna det.

– Fast vi får ju se om de gör ett personärende av det hela och utesluter mig, det vet jag inte än.

Om han skulle bli utesluten hägrar dock för närvarande inte Alternativ för Sverige eller något annat parti, men han tillägger ändå:

– Jag tycker ändå att Sverigedemokraterna borde vara lite mer frispråkiga och säga som det är. Det gör AfS exempelvis. Det kan jag inte säga något annat om. Jag gillar mycket av vad AfS står för.

NyT: Hur menar du?

– Jag har varit sverigedemokrat i många, många år och det finns i hjärtat, men jag får se längre fram hur allt utvecklar sig för min del i framtiden, men en sak är säker: Jag överlever det här!

Senaste