onsdag, 5 oktober, 2022
onsdag, oktober 5, 2022

Liberalerna: ”släpper inte fram SD i regering”

Liberalerna har i skrivande stund fått 4,6 procent av rösterna och Sverigedemokraterna beskrivs som valets stora vinnare. Nu är det dags för partierna att diskutera regeringsbildning, men Liberalerna meddelade strax efter valet att de inte kan tänka sig att bilda regering med Sverigedemokraterna. ”Otroligt löjligt”, kommenterar SD-toppen Richard Jomshof.

I skrivande stund ser högerblocket ut att få fler röster än det rödgröna, och bland sverigedemokrater är glädjen stor. När 95 procent av rösterna räknats har Sverigedemokraterna 20,6 procent – en kraftig uppgång sedan valet 2018.

Under måndagen åt Jimme Åkesson och partiets stabchef Linus Bylund lunch på Moderaternas partikansli, och samtal om en framtida regeringsbildning sägs har inletts. Samtliga röster är ännu inte räknade, men det ser ut som att Ulf Kristersson har störst chans att bli landets nästa statsminister. Partiets stöd ligger på 19,1 procent.

Nu meddelar Liberalerna – som har fått 4,6 procent av rösterna – att de inte kommer att släppa fram Sverigedemokraterna i en ny regering.

– Vi har gått till val på en liberal borgerlig regering. En regering där Sverigedemokraterna inte finns med. Det är naturligtvis det vi ska hålla fast vid. Vill man få in Sverigedemokraterna i regering då finns det andra partier att vända sig till, säger EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L) till Sveriges radio.

Richard Jomshof, Sverigedemokraternas partisekreterare, kallar Karlsbros uttalande för ”otroligt löjligt”.

– Den sortens resonemang är så otroligt löjligt. Det har blivit en sorts SD-tourettes som vissa människor har. Jag beklagar att L har det fortfarande, de måste ta sig förbi det här, säger Jomshof.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har inte kommenterat Sverigedemokraternas valresultat eller frågan om regeringsbildning i sina sociala medier. På valvakan sa han dock att Liberalerna ”kom igen” när de var ”nere för räkning” – och syftade på att partiet tog sig över fyraprocentspärren.

Jimmie Åkesson sa under valnatten att partiets ambition är att sitta med i regeringen, och att det bästa för Sverige skulle vara en majoritetsregering. Tidigare har dock Kristersson uppger att hans parti kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna i riksdagen, men att han inte vill ha med partiet i en regering.

Senaste