Free Porn
xbporn
torsdag, 25 juli, 2024
torsdag, juli 25, 2024

Läkare upprörd efter läckt journalanteckning: ”Rena avlivningsstationer”

En läckt journalanteckning som skapades den 27 maj har gjort läkaren Jon Tallinger upprörd. Anteckningen visar att en äldre man vid namn Yngve, som har en långtgående demenssjukdom, misstänks ha drabbats av Covid-19 eftersom flera åldringar på hans avdelning har insjuknat. Mannen har hosta men ingen feber. En sjuksköterska på Yngves avdelning säger enligt journalanteckningarna att hon vill att läkaren ordinerar "palliativa läkemedel" om Yngves tillstånd blir sämre, det vill säga behovsläkemedel i livets slutskede, där bland annat morfin brukar ingå.

Exakt24 har tidigare intervjuat specialistläkaren i allmänmedicin, Jon Tallinger, som säger att det kan vara förödande att ge morfin till patienter som exempelvis har svårt att andas till följd av Covid-19:

– Den sänker ju ”andnings-­driven”. Alltså, om man får en överdos av morfin så dör man eftersom man slutar att andas även om man är fullt frisk. Du kommer hämma personen att andas, mot deras vilja. Om de redan är nära kvävning kommer de ganska snabbt att bli medvetslösa. Andas de bara lite mindre så somnar de in ganska snabbt, säger Tallinger till Exakt24.  

Tallinger skriver i ett viralt inlägg på Facebook att läkare inte har tid att åka på besök i fall likt Yngves på grund av en enorm arbetsbörda, utan att de istället tvingas följa de riktlinjer om palliativ vård som har kommit uppifrån.

– Sjukvården är nu en fabrik där moral och etik är ett minne blott. Värst är det i hemsjukvården. Där har det under covid-19 gått mot rena avlivningsstationer inom hemsjukvård på patienter som drabbats av covid-19, helt enkelt för att resurser i den svenska sjukvården saknas att ge värdig vård, skriver Tallinger.

Senaste