Det var i förra veckan som Tidöpartierna lämnade ett besked, via ett pressmeddelande, om att de ”kommer gå vidare med förslag om att förtydliga reglerna för lämplighetsprövning och begränsa tillgången till vissa halvautomatiska vapen såsom AR-15”. Förslaget har bemötts av stark kritik inom Sverigedemokraterna där exempelvis 24 av 27 partidistrikt ställer sig kritiska till partiets ställningstagande i frågan. Även flera riksdagsledamöter såsom Adam Marttinen, Tobias Andersson, Jessica Stegrud, Katja Nyberg och Richard Jomshof har tagit ställning emot förslaget. Enligt Jomshof ska det röra sig om ”en förkrossande majoritet” inom SD som är emot förslaget.
Läs mer: En stor majoritet inom SD är emot skärpt vapenlagstiftning
Nyligen meddelade också Richard Jomshof att han avgår som justitieutskottets ordförande i riksdagen. Jomshof beskriver det som att han ”är en av dem som har framfört tydlig kritik mot beslutet att överpröva ställningstagandet gällande vissa halvautomatiska vapen”. Jomshof har förtydligat att hans kritik primärt handlar om att ”det är ett förhastat och känslomässigt beslut som saknar förankring i våra respektive partier”. SD-toppens beslut om att lämna ordförandeposten i justitieutskottet grundar sig i ”den framförda kritiken” och för att han ”inte är villig att lotsa igenom ett omarbetat förslag i justitieutskottet”.
Kort efter Richard Jomshofs besked meddelade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att Henrik Vinge, som är vice partiordförande, tar över som justitieutskottets ordförande. Vinge är en av de som tydligt ställt sig bakom Tidöpartiernas förslag om att skärpa vapenlagstiftningen, något han bland annat utvecklat i en intervju med mediekanalen Riks. Enligt uppgifter ska Vinge även ha varit en av de mest drivande för att få igenom det kritiserade förslaget. Åkesson har uttalat sig om att han haft ett bra samtal med Richard Jomshof och att avgången skedde ”100 procent i samförstånd”. I en intervju med TT beskriver Åkesson även hur han tycker att ”det är ganska naturligt ändå att man tar konsekvenserna av att man inte vill företräda partiets politik på det område där man är ansvarig, som i detta fall justitieutskottet”.

Inom Sverigedemokraterna finns det dock en upprördhet över partiledningens senaste ageranden. Exempelvis har Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarnas ordförande Denice Westerberg gjort ett uttalande till Expressen, där hon beskriver att ungdomsförbundet kommer ”göra allt för att riva upp beslutet”. Westerberg utvecklar sitt resonemang i tidningen och säger bland annat att hon ”förstår att man måste ta snabba beslut som partiledare i ett parti som samarbetar med regeringen när något sånt här sker” samtidigt som hon tycker att partiet just i den här frågan tog ett ”förhastat beslut”. Dock är Ungsvenskarnas ordförande tydlig med att hon fortfarande har ”fullt förtroende” för Åkesson.

Det ska, enligt Expressen och andra medier, också finnas en stor ilska bland lokalpolitiker inom Sverigedemokraterna kring partiledningens handlande. Expressen uppger att ”flera källor inom SD” anser att partiledningen har agerat överilat. Förutom det ska kritiken även handla om att det finns en spricka mellan det gamla SD och de som sedan några år tillbaka direkt samarbetar med övriga partier i Tidösamarbetet. Jimmie Åkesson har dock understrukit i sina kommentarer till olika medier att han inte kommer att backa för kritiken. Samtidigt tycker inte heller SD-ledaren ”att det är någon större splittring i vårt parti än i något annat”.

Det är dock inte bara internt inom Sverigedemokraterna som kritik riktas mot partiledningen. Även olika Sverigevänliga opinionsbildare och högerdebattörer har ställt sig kritiska till det som nu sker. Bland annat har den invandringskritiske journalisten Nick Alinia och Riks kulturredaktör Mira Klang, tidigare Aksoy, beskrivit hanteringen från partiledningens håll som ”tondövt”. Även debattören Plainview på plattformen X är kritisk och har exempelvis kommenterat nyheten om att Henrik Vinge tar över som ordförande i justitieutskottet och uttryckt att ”alla försök att flyga med Vinge har slutat i krasch”.



Vidare har både Nick Alinia och Mira Klang beskrivit hur de tror att kritiken mot SD:s partiledning inte enbart grundar sig att i man ställer sig bakom föreslaget om skärpt vapenlagstiftningen. I ett inlägg på X skriver Klang att det också handlar om en tillitsfråga och ”vad som kan härnäst om man svänger så här lättvindigt”. Alinia tar upp att det finns en skepticism mot att SD försöker tänka taktiskt ”i stället för att stå fast vid de principer” och att han anser även att SD ”snarare anpassar sig än att utmana” de andra partierna.