Free Porn
xbporn
tisdag, 16 juli, 2024
tisdag, juli 16, 2024

Knivdåden ökar – TV4 klippte bort att gängkriminella icke-svenskar är överrepresenterade

Den 20 juli intervjuade TV4 kriminologen Tage Alalehto, som i inslaget säger att en förklaring till det ökade antalet knivdåd kan vara ”etniska, främlingsfientliga stämningar”. När Nya Tider når honom berättar han dock att han också sade att det är gängkriminella, etniska icke-svenskar som är klart överrepresenterade i det ökande knivvåldet, något som TV4 valde att klippa bort.

TV4:s nyhetsredaktion har genomfört en kartläggning som visar att antalet personer som söker vård på grund av knivskada har ökat dramatiskt år för år. Uppgifterna bygger på siffror från Socialstyrelsens patientregister.

Knivvåldet i Sverige ökar för sjunde året i rad. År 2012 var det 624 personer som skadades i knivrelaterat våld, år 2019 landade den siffran på 923. Antalet som skadas i knivdåd är sju gånger fler än de som skadas i skjutningar.

De [TV4] har klippt och klistrat och tagit saker ur sitt sammanhang och fått ihop det till något som väl ska passa en på förhand uppgjord kontext och agenda.
– Tage Alalehto, kriminolog

Tage Alalehto är kriminolog vid Umeå universitet. I ett inslag i TV4 den 20 juli säger han att en delförklaring kan vara ”etniska och främlingsfientliga stämningar”. Den som ser inslaget förleds därmed att tro att kriminologen menar att det är rasismen mot invandrare som ligger bakom våldet.

Så är det dock inte. När Nya Tider når Tage Alalehto för att få veta vad han egentligen menar med ”främlingsfientliga stämningar”, alltså vilka som riktar främlingsfientlighet mot vilka, så säger han sig först inte minnas.

– Det är länge sedan den här intervjun gjordes… Hm, det måste vara någon gång före midsommar… Jag måste faktiskt säga att jag inte kommer ihåg vad jag menade.

Han säger att han måste ”haft någon klok tanke med vad jag sade” och lovar att återkomma. Det visar sig att TV4 klippt bort det viktigaste resonemanget i vad han sade. När vi åter får kontakt säger han:

– Jag sade under intervjun att det ökande knivvåldet i högsta grad handlar om gängkriminalitet och knarkhandel. När det gäller vad jag sade om främlingsfientliga stämningar på etnisk grund menar jag att det i första hand är gängkriminella, etniska icke-svenskar som begår de här brotten.

NyT: Så du menar att TV4 har felciterat dig?

– Kanske inte felciterat, men de har klippt och klistrat och tagit saker ur sitt sammanhang och fått ihop det till något som väl skall passa en på förhand uppgjord kontext och agenda.

Alalehto utvecklar resonemanget ytterligare och säger att det inte sällan är etniska svenskar som blir föremål för gängkriminella invandrares framfart, däribland knivöverfall. Enligt Alalehto kan det handla om enstaka svenskar som försöker göra intrång på deras så kallade revir när det gäller knarkmarknaden, men det kan även handla om oskyldiga som helt enkelt blir utsatta för personrån där kniv används som vapen.

NyT: Hur får de här situationerna en etnisk dimension, anser du?

– Ja, att man på olika sätt förnedrar offren och att de blir kallade för ”jävla svenne” och så vidare. Det är vanligt.

NyT: Så det är inte Lasse, Bosse och Pelle som är ute på stan och går runt med kniv för att sticka ner invandrare och på det sättet manifestera någon slags främlingsfientlighet?

– Det är det oftast inte nej. När det inte handlar om vansinnesdåd så är det allt som oftast kriminellt relaterat; knarkhandel, personrån och liknande.

Sedan berättar han att ett ökat problem i utsatta områden som domineras av invandrare är krigsliknande tillstånd mellan diverse olika invandrargrupper, alltså inte bara invandrare som hatar svenskar och tvärtom. Dessa konflikter mellan kriminella invandrargäng sinsemellan inbegriper också ett stort bruk av stickvapen.

NyT: Många i proffstyckarbranschen brukar ju tro att man inte har med sig sina konflikter och inbördes osämja när man kommer till Sverige, utan när alla är här blir de oskrivna blad. Detta stämmer alltså inte, enligt dig?

– Nej, de tar med sig sina konflikter hit i hög grad. Så är verkligheten, och det handlar inte om att se ner på den ena eller andra gruppen. Det är ju bara naturligt att konflikter inte känner några gränser om människorna som är indragna i dem också förflyttar sig. Allt det gamla finns ju kvar.

Tage Alalehto är bekymrad över att TV4 uppenbarligen haft en agenda när de gjorde nyhetsinslaget om det ökande knivvåldet. Även andra stora medier duckar för sanningen, menar han.

– Jag vill inte bara peka ut TV4 för att vilja ha snäva förklaringsmodeller eller för att ducka för sanningar som vissa journalister kanske tycker är åsiktsmässigt obekväma. Samma sak gör ju SVT och flera av de stora medierna.

NyT: Så du tycker att TV4 och andra mainstreammedier ibland sysslar med agendajournalistik på subjektiv, ideologisk grund?

– Jo, men det är ju klart att det är så, och även bland oss kriminologer finns det ju en salig blandning av subjektiva uppfattningar. Det måste väl du som reporter ha stött på då och då, avslutar Tage Alalehto med ett stilla skratt.

Senaste