fredag, 29 september, 2023
fredag, september 29, 2023

Klimataktivisternas nya metod – släpper ut luft ur däck som ”försvar mot klimatförändringar”

Stora fordon är klimatbovar och måste bekämpas, anser en radikal grupp av klimataktivister som har satt i system att släppa ut luft ur privatpersoners bildäck. Under torsdagen drabbades småbarnsmamman Felicia Nyh, som hälsade på barnens farmor i Malmö och njöt av familjens sista semesterdag.

Det var i stadsdelen Västra Hamnen som någon hade släppt ut luften ur ett av bilens däck. Under vindrutetorkaren satt en lapp med budskapet att familjens bil förstör klimatet och att det var för ”planetens bästa” att bilen inte längre kunde framföras. Felicia kallar det hela för idioti och säger till Expressen att de fick ställa in familjens dagsutflykt.

Felicias bildäck tömdes på luft. Foton: Facebook

Gruppen som tog på sig ansvaret för sabotaget kallar sig för ”The Tyre Extinguisers” och på lappen stod det bland annat att ”individuell frihet är underordnad planetens välmående”. Det framgick även av lappen att gruppen satt i system att sabotera större bilar. Felicia säger att hon kör en tvåhjulsdriven Volvo XC60 som går på diesel men att familjen knappt kör den.

Felicia menar att gruppen säger emot sig själva, då personerna som drabbas kan tvingas ringa efter bärgare vars fordon med samma logik påverkar miljön negativt.

”Försvarar sig mot klimatförändringar”

Personerna bakom ”The Tyre Extinguishers” verkar ha fattat ett särskilt hat mot SUV:ar, och skriver på sin hemsida att bilarna är ”onödiga, en ren fåfänga” och att förare till större bilar är mer benägna att ta risker. Det framgår även att aktivisterna har satt i system att släppa ut luften ur större bilars däck, och att de saboterat bilar i både Malmö och Göteborg under sommaren. Det ska röra sig om en global rörelse som är aktiva i både USA och Europa, och målet är att göra det omöjligt att äga en stor bil som förorenar luften. Gruppen hävdar att de försvarar sig mot klimatförändringar och uppmanar fler personer att dela i sabotaget.

”Vi tar till handling eftersom regeringar och politiker har misslyckats att skydda oss från dessa massiva fordon”, skriver gruppen på sin hemsida.

Senaste