måndag, 28 april, 2025
måndag, april 28, 2025

S-toppen Kadir Kasirgas gängkriminelle bror döms till över sju års fängelse

Den socialdemokratiske toppolitikern Kadir Kasirgas bror, Mahir Kasirga, dömdes nyligen till över sju års fängelse efter att ha gjort sig skyldig för synnerligen grovt narkotikabrott. Enligt polisens utredning har Mahir Kasirga jobbat som knarkkurir för det gängkriminella Foxtrotnätverket, där han exempelvis haft nära kontakt med Rawa ”kurdiske räven” Majid och Ismail ”jordgubben” Abdo på den tiden gängledarna inte var i konflikt. S-toppen har själv valt att rikta kritik mot justitieminister Gunnar Strömmer för statsrådets hantering av gängvåldet.

Insikt24 har tidigare rapporterat om hur den 38-årige Mahir Kasirga, enligt polisens utredning, har jobbat som knarkkurir för det gängkriminella Foxtrotnätverket. I utredningen går det bland annat att ta del av en gruppchatt, under sommaren 2020, mellan Mahir Kasirga, Foxtrotnätverkets ledare Rawa ”kurdiske räven” Majid och Ismail ”jordgubben” Abdo som på den tiden var Rawa Majids högra hand innan de senare hamnade i konflikt. I chatten framgår det att Rawa Majid säljer 500 gram kokain till Mahir Kasirga, där det förhandlas om levereras, pris och hur det ska gå till rent praktiskt. Ismail Abdos roll är att han förmedlar den initiala kontakten mellan Rawa Majid och Mahir Kasirga.

Mahir Kasirga deltog i en gruppchatt tillsammans med gängledarna Ismail ”jordgubben” Abdo och Rawa ”kurdiske räven” Majid. Foto: Polisens förundersökning

Åklagaren som lett utredningen har tidigare uttalat sig om att ”den aktuella brottsligheten har varit del av en omfattande narkotikaverksamhet”. Det finns även uppgifter som pekar mot att Mahir Kasirga numera framför allt ska vara nära allierad med Ismail Abdo. När polisen väl förhörde Mahir Kasirga ville han endast uppge att han är kurd från Turkiet. I övrigt svarade han ”ingen kommentar” på i princip alla de frågor han fick. Förutom Mahir Kasirga förekom även 33-årige Maximilian Haded i utredningen. Maximilian Haded är tidigare dömd för en rad olika våldsbrott och gängrelaterad brottslighet.

Läs även: Kadir Kasirgas (S) bror häktad – kopplas till Foxtrotnätverket

Domen mot Mahir Kasirga

I åklagarens gärningsbeskrivning går det att läsa i gärningsbeskrivningen att Mahir Kasirga och Maximilian Haded ”bjudit ut och överlåtit olika slags narkotiska preparat”. Detta innefattade 3,565 kilogram amfetamin, 2,475 kilogram cannabis, 2,795 kilogram hasch, 195 gram kokain, 13 500 stycken bensodiazepiner-tabletter, 2 160 stycken ecstacy-tabletter, 13 gram ketamin, 48 gram MDMA, 1 440 stycken tramadol-tabletter och 101 gram 3-CMC. Förutom det har Mahir Kasirga och Maximilian Haded, enligt åklagarens gärningsbeskrivning, drivit förpackningscentral på Sveavägen där narkotikapreparat mottagits, förvarats och förpackats. Narkotikan som omfattades var totalt nio kilogram amfetamin, två kilogram cannabis, ett kilogram hasch, 150 gram kokain, 10 000 stycken ecstasy-tabletter, 5 000 stycken tabletter tramadol och 1 kilogram 3-CMC. Det ska även ha drivits en förpackningscentral i Täby där det förvarats närmare tre kilo cannabis, 33 978 tabletter innehållande diazepam, klonazepam, alprazolam, tramadol, zolpidem och pregabalin, 1 453,5 tabletter och 445,6 gram MDMA, 459,39 gram ketamin, 741,39 gram 3-CMC och 3-MMC.

Läs även: S-toppen Kadir Kasirgas gängkriminelle bror åtalas för synnerligen grova narkotikabrott

Mahir Kasirga och Maximilian Haded. Foto: Polisens förundersökning

Attunda tingsrätt konstaterar i sin bedömning att det rör sig om hantering av en mycket stor mängd narkotika. Enligt tingsrätten medför enbart mängden att brotten ska bedömas som synnerligen grova. Vidare beskriver tingsrätten att för att ett brott ska anses vara en del av en verksamhet med syfte att bedriva omfattande narkotikahandel krävs att hanteringen haft en kommersiell karaktär och att stora mängder narkotika har spridits på den illegala marknaden. Sådan verksamhet bedrivs ofta i vinstsyfte och har i regel potential att generera betydande vinster, förklarar tingsrätten. Därutöver tas det vid bedömningen hänsyn till verksamhetens omfattning och inriktning, hur många som varit involverade, storleken och sammansättningen av kundkretsen, hur länge verksamheten har pågått samt hur stor vinsten varit.

I det aktuella fallet har det rört sig om en vinstdrivande verksamhet av kommersiell karaktär, anser tingsrätten. Tingsrätten menar att ett stort antal personer har varit involverade och verksamheten har haft internationella kopplingar. Den har inte varit begränsad till ett visst geografiskt område, utan haft förgreningar både till andra delar av Sverige och till utlandet, konstaterar dessutom tingsrätten. Vidare beskriver tingsrätten att verksamheten har varit välorganiserad och försedd med säkerhetsåtgärder, såsom användning av krypterade datorer och telefoner. Det har även förekommit utlandsresor, hyra av flera lagerlokaler under olika företagsnamn samt kontakter och samarbeten med andra kriminella aktörer. Brottsligheten har varit svår att upptäcka, bland annat på grund av krypteringsteknik och användning av bitcointransaktioner i syfte att dölja brottsvinster, bedömer tingsrätten.

Sammanfattningsvis anser tingsrätten att brotten utgjort ett led i en verksamhet som utövats i organiserad form i syfte att i stor omfattning bedriva handel med narkotika och att verksamheten även avsett en synnerligen stor mängd narkotika. På dessa grunder menar tingsrätten att brotten är att bedöma som synnerligen grova narkotikabrott.

Påföljdsfrågan

Tingsrätten konstaterar först att straffskalan för synnerligen grovt narkotikabrott fängelse i minst sex och högst tio år, medan grovt narkotikabrott har en straffskala på lägst två och högst sju års fängelse. Sedan tar tingsrätten upp att Högsta domstolen, i ett rättsfall, uttalat att vid bedömningen av brottets straffvärde ska man, utöver narkotikans sort och mängd, särskilt beakta den tilltalades roll i hanteringen, det vill säga graden av delaktighet, vilken position personen haft i organisationen, samt hur långvarigt och omfattande deltagandet har varit. Även den tilltalades insikt om verksamhetens struktur, omfattning och syfte har betydelse, liksom det egna syftet med deltagandet, förklarar tingsrätten. Förutom det ovannämnda ska även fördelningen av de ekonomiska vinsterna från brottsligheten också vägas in i bedömningen, betonar tingsrätten.

Tingsrätten inleder bedömningen av straffvärdet med att enbart ta hänsyn till sorten och mängden narkotika som köpts in och sålts. Denna bedömning har skett enligt de riktlinjer som Hovrätten över Skåne och Blekinge fastslog i ett rättsfall. Därför har de olika narkotikapreparaten räknats om till ett och samma preparat, det med det högsta straffvärdet, för att få en enhetlig bedömning.

När det gäller försök till brott framgår det i brottsbalken att straffet får vara lika högt som för ett fullbordat brott, men inte understiga det minimistraff som gäller för det fullbordade brottet om det är fängelse i minst två år. Det innebär att straffskalan för försök till grovt narkotikabrott är fängelse i mellan 14 dagar och sju år. I regel är straffvärdet för ett försöksbrott lägre än för ett fullbordat brott. Samtidigt gäller att ju mer den tilltalade gjort för att genomföra brottet och ju mer det är tillfälligheter som förhindrat att det fullbordats, desto närmare ligger straffvärdet det för ett fullbordat brott, förklara tingsrätten.

När det gäller det försök till grovt narkotikabrott som Maximilian Haded åtalats för, anser tingsrätten att han har gjort allt som krävdes för att brottet skulle ha fullbordats, och att det endast på grund av slumpartade omständigheter inte blev av. Därför ligger straffvärdet för hans gärning nära det för ett fullbordat brott.

När det gäller den totala mängd narkotika som Mahir Kasirga hanterat, genom bland annat inköp och försäljning, är kokain det preparat som har det högsta straffvärdet. Om man räknar om övriga narkotikapreparat som han dömts för till motsvarande mängd kokain, enligt tidigare redovisade principer, uppgår den sammanlagda mängden till drygt fem kilo, beskriver tingsrätten. Detta motsvarar enligt straffvärdetabellen ett fängelsestraff på cirka sex år.

Mahir Kasirga har, i likhet med Maximilian Haded, haft en ledande roll i en avancerad och yrkesmässig narkotikaverksamhet som bedrivits på flera platser i landet och som omfattat mycket stora mängder narkotika. Han har ansvarat för att organisera verksamheten och agerat självständigt, om än i viss mån underordnad Ismail Abdo. Utöver detta har han haft ett betydande ekonomiskt utbyte av narkotikahandeln. Sammantaget gör detta att han bör betraktas som en huvudman i verksamheten. Med hänsyn till detta bedömer tingsrätten att straffvärdet klart överstiger det ovan nämnda tabellvärdet och motsvarar ett fängelsestraff på sju år och nio månader.

Mahir Kasirga har varit häktad med restriktioner i drygt ett år och en månad. Restriktionerna har i praktiken inneburit isolering från kontakt med andra. Under den första tiden satt han dessutom i arrest istället för i häkte. Enligt brottsbalken ska sådana förhållanden vägas in vid straffmätningen, vilket innebär att straffet bör sänkas. En skälig nedsättning är tre månader, enligt tingsrättens bedömning.

Den 30 mars 2017 dömdes Mahir Kasirga för grovt vapenbrott, narkotikabrott och grovt narkotikabrott till fängelse i tre år och sex månader. Han blev villkorligt frigiven den 4 april 2019 med ett återstående straff på ett år och två månader. Prövotiden löpte ut den 4 juni 2020. Eftersom den första gärningen som han nu döms för begicks först den 24 juni 2020, anser tingsrätten att det inte finns skäl att förverka någon del av den villkorliga frigivningen.

Med hänsyn till brottens allvar och straffvärde finns det inget utrymme för någon annan påföljd än fängelse. Med ovanstående i åtanke fastställer tingsrätten fängelsestraffet till sju år och sex månader för Mahir Kasirga. Maximilian Hadeds straff bestämdes till fängelse i åtta år och tre månader.

Mahir Kasirga. Foto: Polisens förundersökning

Mahir Kasirgas tidigare brottslighet

Mahir Kasirga har ett gediget brottsregister, där han vid upprepade tillfällen blivit dömd för grova brott. I oktober 2005 dömdes Kasirga för rån och grov stöld och två månader senare samma år för rån, försök till rån och övergrepp i rättssak. Båda gångerna blev straffet skyddstillsyn. År 2009 dömdes Mahir Kasirga, tillsammans med sin bror Alican Kasirga, för inblandning i det stora postrånet i Göteborg 2008. I Göteborgs tingsrätt blev de båda bröderna Kasirga dömda för brotten medhjälp till rån och medhjälp till sabotage, och Alican Kasirga blev även därutöver dömd för sabotage. Påföljden för Mahir Kasirga bestämdes till fyra år och sex månaders fängelse medan Alican Kasirga fick fyra års fängelse. Hovrätten för västra Sverige valde dock sedan att ändra brottsrubriceringen för Mahir Kasirga till rån på första åtalspunkten, men sänkte trots detta straffet till tre år och sex månaders fängelse.

Stillbild från övervakningsfilm från det stora postrånet i Göteborg 2008.

I september 2013 blev Mahir Kasirga dömd av Solna tingsrätt på två åtalspunkter för narkotikabrott, där påföljden blev tio månaders fängelse. Några år senare dömdes Mahir Kasirga för grovt narkotikabrott, narkotikabrott och grovt vapenbrott efter att ha varit med och transponerat narkotika. Polisen hittade även, vid en husrannsakan hemma hos honom, ytterligare narkotika och dessutom två skarpladdade pistoler. Den här gången bestämdes påföljden till fängelse i tre år och sex månader. Utöver detta förekommer även Mahir Kasirga i belastningsregistret för diverse trafikförseelser, där den senaste ägde rum i februari 2023 när han körde 146 km/tim på en 110-väg.

Mahir Kasirgas bror, S-toppen Kadir Kasirga

Kadir Kasirga, folkbokförd Abdulkadir Kasirga, är precis som sin bror Mahir född i Turkiet och har kurdiskt ursprung. Kadir Kasirga invandrare till Sverige vid 14 års ålder och kom efter ett tag att bli facklig-politiskt aktiv inom fackförbundet Seko innan hans politiska karriär i Socialdemokraterna tog fart 2014 när han blev kommunfullmäktigeledamot och heltidspolitiker i Stockholms stad. 2018 blev Kadir Kasirga invald som riksdagsledamot och var då även ledamot av socialförsäkringsutskottet. Dock valde Kadir Kasirga att lämna riksdagsplatsen för att bli oppositionsborgarråd i Stockholm. 2022 återinvaldes dock Kadir Kasirga som riksdagsledamot och har idag bland annat uppdrag som ledamot i trafikutskottet. S-toppens yrkestitel är kriminalvårdare och han har även flera gånger uttalat sig om gängkriminalitet och bland annat kritiserat justitieminister Gunnar Strömmer för hans hantering av gängvåldet.

Kadir Kasirga (S). Foto: Sveriges riksdag

Kadir Kasirga gav en kommentar till Aftonbladet om sin gängkriminelle bror, Mahir Kasirga, i samband med att brodern satt häktad. Då medgav Kadir Kasirga bland annat att han kände till häktningen, men att han blev förvånad över vad brodern misstänkts ha gjort. Förutom det uppgav Kadir Kasirga också att de brukar träffas på familjehögtider, men att de ”har valt olika vägar i livet” och att han inte kan ”ta ansvar för hans val och hans gärningar”. S-toppen uppgav även att han skulle informera både partiet och riksdagen om det hela, något som dock är oklart om han gjort.

Läs även: Pavlos Cavelier Bizas (S) sprider lögner om Jimmie Åkesson och SD

Läs även: Emel Karakaya (S) åtalas för olovlig avbildning av skyddsobjekt

.

Senaste