Påståendena om att Kina använt mikrovågsvapen är ”grundlösa” eftersom ”ingen sådan incident har ägt rum”, uppgav den indiska armén, och kallade artikeln i den brittiska tidningen The Times ”fake news”.
TV-kanalen NDTV citerade en indisk tjänsteman som också avfärdade historien om Kinas påstådda användning av mikrovågsvapen mot indiska trupper som ”ren och dålig psyops från Kinas sida”.
I tisdags citerade Times en föreläsning av Jin Canrong, professor i internationella relationer vid Renmin University of China i Peking. Han hävdade enligt uppgift att indiska trupper avancerade mot kinesiska soldater stationerade vid den omtvistade gränsen i Himalaya den 29 augusti, men slogs tillbaka efter att kineserna hade ”förvandlat bergstopparna till en mikrovågsugn”.
”Efter 15 minuter började alla på kullarna kräkas”, skall Jin Canrong sagt under föreläsningen och fortsatte: ”De kunde inte stå upp, så de flydde. Det var så här vi återtog området.”
”Vi har inte offentliggjort det eftersom vi löste problemet så elegant”, hävdade han enligt uppgift. ”De har inte offentliggjort det heller eftersom de förlorade så kapitalt.”
Mikrovågsvapen avfyrar högfrekventa elektromagnetiska pulser eller strålar som orsakar en smärtsam känsla genom att värma upp huden.
Den indiska regeringen anklagade tidigare Peking för ”provokativa militära manövrer” på natten den 29 augusti, och sade att de vidtog åtgärder för att ”omintetgöra” det kinesiska försöket att ändra de-factogränsen. En talesman för den kinesiska regeringen, Zhao Lijian, förnekade dessa påståenden och sade att kinesiska trupper aldrig har passerat gränsen.
Länderna deltog i en våldsam sammandrabbning i det omstridda området i Himalaya i juni, då 20 indiska soldater dödades och dussintals skadades. Kina medgav att det fanns offer på båda sidor men avstod från att uppge några siffror. Efter den blodiga sammandrabbningen enades båda sidor om en ömsesidig nedtrappning, något som inte har hindrat de bägge ländernas arméer att bygga upp lagren för vintern.