tisdag, 18 maj, 2021
tisdag, maj 18, 2021

Hundratals män ville köpa sex av barn – lurades av falsk webbsida

Under helgen lockades män att registrera sig på en så kallad ”sugardatingsida”, hyrflickvän.se, som utgav sig för att sätta män beredda att betala för intima möten i kontakt med unga snygga tjejer. 808 män lockades av devisen, ”Du är rik och generös. Hon är snygg och sugen”. Hela 16,6 procent av männen sökte specifikt efter minderåriga tjejer under 18 år. Men hela sidan var en anti-sexköpskampanj skapad av organisationerna Realstars och Child10.

Sedan den gick live i fredags förra veckan lockade hyrflickvän.se ett stort antal män. På bara tre dagar skrev 808 män in sin ålder, hemkommun och vilken ålder de önskade på kvinnorna – och flickorna – de ville ”hyra”. Var sjätte man ville specifikt komma i kontakt med minderåriga tjejer under 18 år för utlovade ”intima möten”.

Men sidan, som är proffsigt designad, är en provokativ kampanj ämnad att väcka uppmärksamhet och sätta fokus på en växande form av prostitution som riktar in sig på unga, vanliga tjejer och barn. Istället för att få kontakt med unga kvinnor och barn att hyra för dejter, och underförstått för att ha sex med, fick männen ett budskap och information om att det de försökte göra är olagligt.

– Vi ville göra en provokativ kampanj som verkligen når ut. De vanliga preventiva insatserna om sexköp når sällan hela vägen. De män som köper sex tittar inte åt det hållet. Men när vi går in på deras egna arenor lyckas vi mycket bättre, sade Ida Östensson, chef för kommunikation och påverkan på Child10 till GP.

Sugardating – väg in i prostitution

Upplägget, så kallad ”sugardating” kallas av många andra för en av de största vägarna in i prostitution för unga kvinnor och barn. Det framställs som ”något finare” än vanlig prostitution. Sugardating är ett avtal, ofta mellan yngre kvinnor och äldre män, där umgänge och i många fall sex, säljs i utbyte mot pengar och gåvor.

I tjejgrupper på sociala medier som Exakt24 undersökt förekommer det frekventa diskussioner om för och nackdelar och varje gång ämnet kommer på tal är det ett flertal som inte bara försvarar det, utan framhäver vilka lyxvaror en ung tjej kan få tag i, vilka snygga bilder de kan ta i vackra miljöer utomlands och vilket statusliv de kan uppnå – om de bara säljer sig själva till äldre rika män.

Uppenbarligen är lockelsen stor, enligt de två antitrafficking-organisationerna Child10 och Realstars, som ligger bakom kampanjen, finns det ett 15-tal hemsidor i Sverige som vänder sig till sexköpare, fem av dessa är sugardatingsidor. För att dessa sidor skall fungera krävs det ett relativt stort antal kvinnor och flickor som erbjuder sig åt köparna.

Enligt en undersökning presenterad av Folkhälsomyndigheten förra året har en av tio män, nära 10 procent, någon gång gett ersättning för sexuella tjänster. Motsvarande siffra för kvinnor är mindre än en procent. Av de knappt tio procent män som köpt sexuella tjänster har 80 procent gjort det utomlands. 33 procent av männen som köpt sex hade även eller bara gjort det i Sverige.

De flesta av sexköparna är mellan 30 och 50 år. Varannan har högre utbildning, hälften är gifta och de tjänar ofta bra med pengar. Genomsnittsåldern för unga som börjar sälja sig själv är däremot bara 15 år.

Männen möttes av budskap efter registrering

På hyrflickvän.se talades det inte om några fasta kostnader för ”hyran” av en flickvän. Men under en text som klargjorde att man riktade sig till män som var intresserade av att hyra en flickvän fanns det en textrad riktad till potentiella sexsäljare, något som samtidigt skulle ge de presumtiva köparna mer anledning att tro att de skulle kunna hitta minderåriga flickor på sidan:

”Du vill träffa spännande män för att dryga ut veckopengen”.

– Man måste sätta ljuset på det för det visar att män vill ”hyra” eller med andra ord begå övergrepp på barn. Det är därför vi behöver ha ett särskilt fokus på sugardating. För det är en av de vanligaste inkörsportarna som lockar in unga i prostitution, sade Ida Östensson till GP.

De män som väl registrerade sig och sökte efter kvinnor eller barn på sidan möttes dock av en ny text:

”Du är nu på väg att begå ett brott om du tänker betala eller på annat sätt ersätta någon för sexuella handlingar”.

– Vi vill visa för dem, och nå ut med information om, den förskönande metoden som sugardating är, att det ingår i den svenska sexköpslagen och det är olagligt att betala för sexuella handlingar. Lagen gör inte skillnad på om det är pengar eller annan ersättning som till exempel gåvor eller resor. Det är också en del av sexköpslagen och lika olagligt, sade Östensson vidare.

Olagligt att köpa sex – lagligt att sälja

Enligt sexköpslagen är det olagligt att köpa sex. Köp av sex av en vuxen person ger 50 dagsböter. Köp av sexuella handlingar från ett barn ger böter eller fängelse i höst två år, men inkluderar ofta våldtäktslagstiftning vilket i realiteten innebär avsevärt hårdare straff. Det är däremot inte olagligt att sälja sex.

Syftet med den här skillnaden mellan köpare och säljare var tänkt att hjälpa de som sålde sex utan att de skulle drabbas, vilket bland annat var tänkt att innebära att fler sexsäljare då skulle kunna söka hjälp av myndigheterna utan att riskera straff. Det finns åtskilliga kritiker av lagen och även flera undersökningar som ifrågasätter om den verkligen gjort nytta. Socialstyrelsen gav till exempel ut rapporten ”Kännedom om prostitutionen” 2007, som fastslog att prostitutionen inte hade minskat på grund av lagen, men att traffickingen verkade ha ökat efter att lagen införts.

Organisationer som RFSU, RFSL, Amnesty International, Världshälsoorganisationen (WHO) men även den svenska sexarbetarorganisationen Fuckförbundet, har alla i olika grad uttryckt kritik mot den svenska sexköpslagens utformning.

Andra kritiker har även påpekat att genom att göra det lagligt att uppmana till och understödja en fortsatt brottslighet hos sexköpare, att erbjuda tjänster och därmed locka till brottsliga handlingar, så bidrar sexköpslagen till problemet i sig. Att ha vetskapen om att det aldrig är olagligt för tjejerna att sälja sex, utan bara för köparen används till och med som ett argument i sociala medier och grupper riktade till unga tjejer. Det är inte de som gör något ”fel”. Så varför inte bli en ”sugarbabe” och få en egen ”sugardaddy”?

– Jag tycker att det är bedrövligt och att det måste till en samhällsförändring för att ändra de här skeva värderingarna. Det här visar att vi är på väg mot en skrämmande utveckling med ökande sexköp i Sverige, säger Malin Roux Johansson, verksamhetsansvarig vid organisationen Realstars till GP.

Men hon åsyftar inte tjejerna som säljer sex. Bara de män som köper. Precis som det finns ett stort antal män som lockas av tanken att ”hyra sig en flickvän” tycks det finnas ett stort underlag av unga tjejer som är lockade av tanken på att vara den ”flickvännen” och väldigt lite tycks göras för att avskräcka dem.

På sidan hyrflickvän.se ger man ingen statistik över hur många tjejer som försökte registrera sig. Fokuset är att stoppa männen från att vilja köpa sex. Inte från att stoppa tjejerna från att vilja sälja.

Senaste