fredag, 22 november, 2024
fredag, november 22, 2024

Groyperkrig om MAGA

På andra sidan Atlanten pågår just nu interna stridigheter inom den bredare konservativa rörelsen som mycket väl kan få konsekvenser för USA:s framtid. Striden handlar om hur det ”storslagna” Amerika skall se ut och har på nätet kommit att kallas för ”groyperkriget”. Kampen förs mellan det republikanska etablissemanget och en digital gräsrotsrörelse som vill återta sitt momentum från 2016. Exakt24:s Alexander Wilhelmsson skriver i denna söndagskrönika om hur kriget står om ett vägval mellan att uppgå i etablissemanget eller dränera det.

I USA har det så kallade ”Groyperkriget” rasat på amerikanska universitet. På ena sidan står den liberalkonservativa/etablissemangsrepublikanska ungdomsorganisationen Turning Point USA (TPUSA), som efter valet av Donald Trump kommit att bli ett sorts inofficiellt flaggskepp för MAGA-rörelsen. På andra sidan står en informell, delvis digital gräsrotsrörelse under samlingsnamnet America First (AF), ledd av den unge paleokonservativa Youtube-profilen Nick Fuentes. Fuentes säger sig representera traditionell konservatism med tydliga nationalistiska inslag.

AF-rörelsen var ursprungligen en av flera nyckelspelare i processen som resulterade i Trumps presidentvalsseger, men har successivt blivit besvikna på Trump-administrationen efter snart fyra år och få av de centrala vallöftena infriade. Man anser att Trump har svikit de kärnväljare som valde honom och istället blivit ledd till att steg för steg återgå till den för-trumpska republikanismen, med stark betoning på tillväxt, materialism, nyliberalism, stort fokus på Israel och ett evigt retirerande på punkt efter punkt där vänstern har kunnat segra och flyttat fram sina målstolpar. TPUSA har också upprepade gånger propagerat för ökad invandring, vilket går tvärt emot Trump-basens vilja.

Delar av högern anser sig vara snuvad på den förändring som var på gång 2016 och man menar att Trump har gått ner sig i det träsk han under valkampanjen lovade att dränera. Fuentes personligen stödjer fortfarande Trump, men med visst förbehåll.

Delar av högern anser sig vara snuvad på den förändring som var på gång 2016 och man menar att Trump har gått ner sig i det träsk han under valkampanjen lovade att dränera.

Under mandatperioden har TPUSA kommit att symbolisera denna ”kapning” av MAGA-rörelsen. Eftersom TPUSA är en ungdomsorganisation har man som ambition att vara närvarande vid de alltmer vänsterradikala och yttrandefrihetsfientliga universiteten. Med inspiration av den högerinriktade debattören Milo Yiannopoulos har man under hösten genomfört en universitetsturné där ledande företrädare, däribland grundaren Charlie Kirk, hållit tal med efterföljande frågestund.

Genom internet-forum och sociala medier tog Nick Fuentes tillfället i akt att mobilisera sina fans till att besöka eventen och ställa jobbiga frågor till de människor som man anser försöker ta över MAGA-rörelsen. Frågeställarna har kommit att kalla sig för groypers och använder en variant av grodan Pepe som symbol. Eventens frågestunder har innehållit kontroversiella frågor som talarna ofta vägrat besvara, alternativt givit raljerande svar på, och har fått omfattande digital spridning.

Exempel på konfrontation mellan TPUSA och ”groypers” med Nick Fuentes själv som kommentator.

De liberalkonservativa som tidigare dragit en lans för yttrandefriheten har under ”groyper-kriget” fått motta hård kritik för att vara yttrandefrihetsfientliga.

Frågestunderna har dessutom skapat en het debatt kring vad konservatism verkligen innebär och huruvida Fuentes har en plats inom rörelsen. De liberalkonservativa som tidigare dragit en lans för yttrandefriheten har under groyperkriget fått motta hård kritik för att vara yttrandefrihetsfientliga i samband med att man dels konsekvent vägrat ta debatten med Nick Fuentes, stängt ner frågestunder, uppmanat till censur på nätet och brunsmetat Fuentes och hans följare. Exakt det man tidigare kritiserat vänstern för.

Dragkampen på andra sidan Atlanten är högintressant eftersom det handlar om ett vägval: Ska den konservativa rörelsen nöja sig med att schakta ut träsket så att man själva får plats, eller ska man dränera det, gjuta en cementplatta och på den bygga ett nytt hus där konservativa och euroamerikanska intressen kan tillvaratas fullt ut och där debatten förs utan censur, nedtystning och åsiktskorridorer? Det kulturkrig som just nu pågår kan komma att avgöra vilket av dessa två scenarion som slår in och vilka som i historieböckerna kommer definiera MAGA-rörelsen.

Senaste