lördag, 23 november, 2024
lördag, november 23, 2024

Framtidens starke man i Libyen?

Oljeavtalet i Libyen sätter fingret på den skenande maktkampen och kommande politiska förändringar.

Den libyska krisen har pågått i nästan tio år. En stötesten bland andra i frågan om dess lösning är fördelningen av intäkterna från oljeproduktionen. För några veckor sedan ägde en händelse rum som skulle kunna bli en förutsättning för en verklig och varaktig uppgörelse – en överenskommelse om en rättvis fördelning av oljeintäkter nåddes mellan överbefälhavaren för Libyens nationella armé (LNA) Khalifa Haftar och Libyens vice premiärminister Ahmed Maiteeq.

Men de uttalanden från GNA-ledningen som följde på detta avtal avslöjade många motsättningar mellan de GNA-kontrollerade organisationerna.

Den 18 september meddelade fältmarskalken för Libyens nationella armé, Khalifa Haftar, att landet återupptar oljeproduktionen och exporten, och intäkterna från försäljningen av resursen skulle fördelas rättvist mellan den västra, södra och östra delen av staten. Enligt Haftar är återstarten av oljefälten under en månads tid resultatet av en intern libysk dialog med vice premiärministern i GNA-regeringen i Tripoli, Ahmed Maiteeq. Parterna nådde en överenskommelse om rättvis fördelning av oljeintäkterna och skapandet av en teknisk kommitté: Dess medlemmar kommer att övervaka genomförandet av detta beslut och hantera eventuella tvister.

Icke desto mindre vill Libyens regering (GNA) inte förlora kontrollen över de finansiella flödena från energisektorn. Av rädsla för kommande politiska förändringar försöker premiärminister Fayez Sarrajs följe förhindra denna ”mycket rättvisa inkomstfördelning” av libysk oljeexport.

Det avtal som tillkännagavs av Khalifa Haftar den 18 september saboteras aktivt av ett antal organisationen och grupperingar anslutna till GNA. Följaktligen avvisades detta avtal av GNA-parlamentet, högsta statsrådet – som skapades som ett rådgivande organ till GNA – samt Libyens centralbank. Dessutom uppger en av de närvarande förhandlarna, som bad medierna att inte avslöja hans namn, att GNA-ledaren Fayez Sarraj själv också motsatte sig den överenskommelse som nåtts med LNA.

Det är värt att nämna att den libyska centralbanken redan har varit ledd av Saddik al-Kabirs i nio år. Han är medlem i islamistorganisationen Muslimska brödraskapet. Under denna tid, som chef för landets största finansinstitut, har han misstänkts för att ha orsakat kolossala skador på den libyska ekonomin. Den mångmiljardförskingring från statsbudgeten, som genomfördes med hans direkta deltagande, skall ha gått till betalning för smuggling av turkiska vapen, syriska legosoldater och löner för lokala miliser.

Ordföranden för GNA:s rättvise- och konstruktionsavdelning, Muhammad Sovan, uttalade sig också mot avtalet om att återuppta oljeproduktionen i Libyen. Denna islamistiska rörelse har aldrig dolt sin böjelse för och stöd för Muslimska brödraskapets ideologi.

Talesmannen för Libyens nationella armé, generalmajor Ahmad al-Mismari, förklarade i sitt uttalande nyligen att återupptagandet av oljeproduktionen för närvarande är avgörande för ekonomin och befolkningen. Han påminde om att det nordafrikanska landet har stora reserver av olja och gas. Att exportera denna vara skulle göra det möjligt att lösa många av de problem som har ackumulerats under den utdragna krisen. Samtidigt varnade den libyska arméns talman för att de väpnade grupperna i GNA, främst från staden Misurata, skulle försöka hindra genomförandet av oljeavtalet på alla möjliga sätt, eftersom det inte skulle vara lönsamt för dem.

De väpnade gängen i Misurata är också starkt influerade av Muslimska brödraskapet. De står mestadels under kontroll av GNA:s inrikesminister Fathi Bashage. Han står nära Sarraj och vill inte förlora kontrollen över de finansiella flöden som passerar genom det Tripolibaserade företaget National Oil Company (NOC) och den libyska centralbanken.

Den 19 september gav Ahmad al-Mismari en intervju till TV-kanalen AlHadath, där han noterade att dagen innan skulle det första mötet av en särskild kommission för lösning av kontroversiella frågor, som skapats genom överenskommelsen hållas i staden Sirte. Mismari bekräftade att Ahmed Maiteeq var tänkt att närvara vid samtalen, men väpnade grupper iscensatte en attack mot hans hem i Misurata med syftet att störa dialogen.

”Nu skjuts det till och med på Maiteeqs hem i Misurata. Sarraj är nu vid ett vägskäl – han kommer antingen gå med Bashaga, eller sluta fred med Maiteeq. Glöm inte att det finns många stater som vill förlänga den libyska konflikten. Maiteeq är nu under stark press från beväpnade gäng och illegala grupper. Han bor i Misurata, och detta är en stad bestående av kriminella gäng ”, förklarade LNA-talesmannen.

Med tanke på ett sådant enormt tryck var det ett ganska djärvt drag från Ahmed Maiteeq att nå en överenskommelse med LNA:s arméchef. Med tanke på detta modiga tillvägagångssätt och vikten för landets budget av att oljesektorn återupptar sin produktion är det uppenbart att sympatierna från den libyska befolkningen gentemot Maiteeq kommer att växa snabbt, liksom hans politiska möjligheter.

I detta avseende är det värt att minnas att Fayez Sarraj nyligen meddelade sin avsikt att avgå senast i slutet av oktober 2020. Ahmed Maiteeq, som representerar en bild av en liberal politiker med omfattande affärsförbindelser både i Libyen och utomlands, betraktas som en av toppkandidaterna för att ersätta Sarraj.

Noterbart är att Ahmed Maiteeq den 15 september besökte Turkiet där han hade möten med Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu och försvarsministern Hulusi Akar. Vissa politiska experter och journalister var eniga om bedömningen att detta besök syftade till att visa allvaret i Maiteeqs avsikt att ta över efter Sarrai och därmed få turkiskt stöd. TRT World, ett statligt turkiskt mediebolag, gick ännu längre och kallade Maiteeq ”nästa premiärminister i Libyens FN-erkända regering i Tripoli”.

Senaste