onsdag, 29 juni, 2022
onsdag, juni 29, 2022

Förbjudet för flygpersonal att säga ”damer och herrar”

Det är kränkande att anta att passagerarna i ett flyg är män och kvinnor, anser det kanadensiska flygbolaget Air Canada. Nu måste flygpersonalen börja använda könsneutrala hälsningsfraser istället för det klassiska "damer och herrar".

CTV News Montreal citerar ett skriftligt tillkännagivande som Air Canada ska ha skickat ut som mail till sina anställda under hösten. Där framkommer det att ledningen uppmanar sina anställda att använda könsneutrala hälsningsfraser när de hälsar passagerarna välkomna till flyget. Istället för engelskans ”ladies and gentlemen”, som översätts till ”damer och herrar”, ska personalen använda ord som ”alla” istället, för att även inkludera personer som inte tycker sig ha något kön eller anser sig vara en kombination av olika kön. 

– Vi kommer att modernisera våra utannonseringar och ta bort hänvisningar till kön. Vi jobbar hårt för att se till att alla våra anställda ska känna sig värdesatta, samtidigt som vi försäkrar oss om att våra kunder blir respekterade, säger flygbolagets talesperson.

Air Canada är ett av de tjugo största flygbolagen i världen, med över 50 miljoner flygresenärer per år enligt bolagets hemsida. 

Senaste