onsdag, 5 oktober, 2022
onsdag, oktober 5, 2022

”En häxjakt” – Trump kan förbjudas att ställa upp i valet 2024

Donald Trump misstänker att FBI planterade bevis under razzian de genomförde under tisdagen och skriver att radikala vänster-demokrater använder sig av alla medel för att se till att han inte kandiderar till presidentvalet 2024. Skulle Trump fällas för att ha flyttat hemlighetsstämplade dokument får han inte kandidera i valet och riskerar dessutom ett långt fängelsestraff.

Donald Trumps bostad i Mar-a-Lago i Florida blev nyligen genomsökt av FBI, där de enligt uppgifter letade efter lådor med hemlighetsstämplade dokument som Trump ska ha tagit med sig från Vita huset. Trump ska ha tagit med sig dokumenten när han lämnade presidentposten i början av 2021, i stället för att lämna dessa till motsvarande Riksarkivet – någonting som räknas som ett federalt brott och kan leda till fängelsestraff.

Skulle Donald Trump dömas innebär det att han förbjuds att ställa upp i presidentvalet 2024.

FBI ”ville vara ensamma”

Donald Trump misstänker dock att allt inte har gått rätt till, och skriver på Truth Social Platform att FBI – som genomförde razzian – uppmanade alla att lämna platsen och att de ”ville vara ensamma utan vittnen”. Han skriver vidare att FBI uppenbarligen inte ville att någon skulle kunna se vad de tog – eller planterade.

Att en president eller före detta president får sin bostad genomsökt av FBI har aldrig tidigare skett i USA, någonting Trump påpekade samma dag som razzian ägde rum. Det krävs att FBI har en order om husrannsakan för att få genomsöka Trumps boende, vilket betyder att bevis har lagts fram inför en domare av högt uppsatta personer från justitiedepartementet eller FBI. Uppgifter gör gällande att justitiedepartementet i tysthet inledde en utredning kring bortförda dokument under våren.

Hotas från flera håll

Juridiskt hotas Donald Trump från flera håll. Justitiedepartementet driver parallellt en utredning där misstankarna är att Trump skulle ha försökt stoppa kongressens certifiering av Joe Bidens valseger. Under sommaren har ett särskilt kongressutskott hållit flera förhör med vittnen från Vita huset som ska ha sagt att de hörde Trump ”uppvigla sina anhängare” att attackera Kapitolium, någonting Donald Trump kraftigt förnekar.

Merrick Garland tjänstgör som USA:s justitieminister och är tillsatt av Joe Biden. Foto: Wikipedia/United States Department of Justice

Samtidigt hotas Trump av åtal i Georgia då han anklagas för att ha försökt övertala Brad Raffensperger – högsta valansvarig i delstaten – att ändra valresultatet till ex-presidentens fördel.

Trump anklagar dock demokraterna för att bedriva en desperat, politiskt motiverad häxjakt. Justitiedepartementet styrs av Merrick Garland – en demokrat tillsatt av Joe Biden – vilket har fått kritiker att undra om utredningarna kommer gå objektivt till.

Donald Trump skriver i ett uttalande att attackerna mot honom är orkestrerade av radikala vänster-demokrater i ett försök att stoppa hans kandidatur till presidentvalet 2024.

Senaste