torsdag, 23 mars, 2023
torsdag, mars 23, 2023

Elpriset slår rekord – kostar 28 kronor att duscha i tio minuter

Under dagen kostar det i snitt hela 28 kronor att duscha i tio minuter. Priset på el under måndagen i södra halvan av Sverige är det högsta sedan i somras, men i och med sjunkande temperaturer riskerar priserna att bli ännu högre.

Nu slår elpriset rekord – igen. Under måndagen blir priset för el i södra halvan av Sverige det högsta sedan i somras, men det är bara början. På grund av sjunkande temperaturer i veckan är det troligt att elpriset blir ännu högre.

– Den stora drivaren är att Oskarshamn 3, det största kärnkraftverket, repareras och att det har börjat bli kallt, säger Måns Skytt, elprisexpert hos elbolaget Tibber, och fortsätter:

– När det blir kallare blir konsumtionen blir högre. Oavsett hur mycket det blåser så kommer temperaturen göra att konsumtionen ökar mer än vad vinden kommer att hjälpa till med.

Måns Skytt säger att elpriserna förmodligen blir som dyrast under onsdagen och torsdagen, och att dessa dagar blir ”ett stort test inför resten av vintern”. Han säger även att elen kommer att bli en stor utmaning under resterande vintermånader då ”det inte är kallast på året i december direkt.”

Relativt akut

Under fredagen höll regeringen en pressträff om elsituationen i landet, där läget beskrevs som relativt akut. Statsminister Ulf Kristersson uppmanade svenskarna att spara el för att minska risken för bortkoppling.

– Som alla vet har vi ett betydande bekymmer med den svenska elproduktionen just nu, framförallt i södra Sverige. Elsystemet är ansträngt, det märks under vintern, sa Kristersson.

Energiminister Ebba Busch (KD) påpekade att risken för manuell frånkoppling minskar avsevärt om svenskarna kan minska sin elanvändning med två procent. Detta kan uppnås om fler hushåll sänker inomhustemperaturen med en grad, enligt Busch.

– Det har påverkan att vi alla hjälps åt att hålla ner elförbrukningen. Var och en måste själv avgöra hur produktionen ser ut. Det är inte så att vi ska ha sjuka och sköra äldre med hög risk för infektion och annat, att det är de som ska behöva frysa. Här måste man som enskild göra bedömningen: vad kan jag göra? Så att vi har el i alla delar av vårt land, sa Busch i en kommentar till Aftonbladet.

Dyr vardag

Enligt Aftonbladet kostar det i snitt över 28 kronor att duscha i tio minuter under måndagen, och att använda en hårtork i tio minuter kostar 2,26 kronor. Att torka en omgång tvätt i torktumlaren kostar över 30 kronor, och att använda ett elelement i en timma kostar 6,11 kronor.

Senaste