onsdag, 5 oktober, 2022
onsdag, oktober 5, 2022

Efter dödsskjutningarna – Moderaterna föreslår att Andersson och Johansson avbryter sina semestrar

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell vill att Morgan Johansson och Magdalena Andersson avbryter sina semestrar och inför "blixtåtgärder" för att stoppa dödsskjutningarna. Endast denna vecka har tre dödsskjutningar ägt rum i landet och Moderaterna beskriver situationen som ett nationellt nödläge.

Under onsdagen hittades två män skjutna till döds i de mångkulturella förorterna Alby och Tumba i Stockholm, och under dagen avled en ung man efter en skjutning i Malmö under morgonen. Bara i år har 39 dödsskjutningar ägt rum i landet.

Nu hoppas Moderaterna att regeringen akut ska besluta om mer långtgående reformer för att få ned antalet skjutningar. Johan Forssell tror att dylika reformer är möjliga att få till:

– Det går att göra, om vi har modet att göra det som Magdalena Andersson har sagt, nämligen att vända på alla stenar. Men då måste man göra det också. Man kan inte bara säga det och sedan gå på semester. Då lurar man svenska folket, säger Forssell till Expressen.

Forssell säger att han hoppas att regeringen ska omvärdera kravet på anonyma vittnen, och han vill även dubblera straffen för gängmedlemmar. Den rättspolitiske talespersonen säger att det har varit ”alldeles för tyst” om den senaste tidens dödsskjutningar, och menar att regeringen fortfarande kan göra någonting åt situationen även när riksdagen har stängt för sommaren. Forssell säger även att han personligen är trött på alla ”fika-möten” med regeringen, och att det behövs konkreta åtgärder så snart som möjligt.

Även Miljöpartiet vill att semestern avbryts för politikerna – men inte för att diskutera dödsskjutningar. I stället vill man att finansutskottet ska avbryta sin semester för att gå igenom partiets förslag om bland annat sänkta kollektivtrafikpriser.

Senaste