Det var på eftermiddagen den 23 februari i år som polisen fick in en anmälan om försök till våldtäkt i Boden, där den utpekade var Socialdemokraternas toppolitiker Claes Nordmark. När en polispatrull mötte upp målsäganden var hon ledsen och kraftigt berörd av händelsen då hon bland annat grät till och från när hon berättade om vad som hade hänt. Poliserna ansåg att målsägandens berättelse om vad som inträffat var både tydlig och sammanhängande. Målsäganden förklarade dock att hon hade tvekat över att göra en polisanmälan eftersom att hon inte ville göra någon något ont.
Det misstänkta brottet ska ha ägt rum under natten den 22 februari. Senare under dagen försökte Claes Nordmark nå målsäganden genom att skriva meddelanden på chattapplikationen Messenger och även på SMS. Bland annat frågade Nordmark om hur målsäganden mådde och om allt är okej mellan dem efter vad som hade hänt under natten. Förutom det uttryckte även Nordmark att han inte exakt mindes vad som hade inträffat samtidigt som han ville be om ursäkt ifall han inte skulle varit schysst, ett meddelande som dock S-toppen senare valde att återkalla.

Vad som hände innan det misstänkta brottet ska ha ägt rum var att både målsäganden och Claes Nordmark hade varit på travbanan i Boden, där det bland annat var liveband. De båda var i olika kompisgäng väl på plats, men möttes vid baren då Nordmark kom fram och hälsade varpå något form av ett litet tjafs uppstod mellan dem, vilket gjorde att målsäganden blev besviken på Nordmark. Målsäganden beskriver även i sitt polisförhör hur Nordmark var närgången mot en annan kvinna som uppfattades som att hon kände ett obehag inför detta. Efter att ett slagsmål uppstått på en efterfest vid en loge ryckte målsäganden in för att hjälpa den man som hade slagits till golvet och var blodig. Sedan gick målsäganden ut och då stod Nordmark där och berömde målsäganden för hennes insats i samband med slagsmålet. Målsäganden ska då ha brutit ihop och varit väldigt tagen av situationen, varpå S-toppen föreslog att de kunde åka hem till honom och prata om detta vilket målsäganden tyckte var en bra idé.
Väl i taxin satte sig Claes Nordmark nära målsäganden och lutade bland annat huvudet mot målsägandens nacke och berömde hennes lukt. Nordmark valde även att pussa på målsäganden och försökte även vrida målsägandens huvud för att pussa henne på munnen, vilket han lyckades med en gång. Målsäganden har i polisförhör förklarat att hon kände sig mycket stressad över situationen i taxin. När de kom fram till Nordmarks lägenhet satte sig målsäganden i soffan medan Nordmark tog fram en flaska bubbel och ställde fram två glas. Målsäganden valde, i soffan, att berätta om den kris hon genomgick med sin make.

Efter ett tag började Claes Nordmark att bli väldigt närgången mot målsäganden då han exempelvis valde att sätta sitt huvud mot målsägandens hår samtidigt som målsäganden endast fortsatt valde att prata. När Nordmark inte fick någon uppmärksamhet började han att pussa målsäganden över hela dennas ansikte. Därefter försökte Nordmark återigen att vrida på målsägandens huvud för att pussa henne på munnen. Målsäganden valde dock att vända bort sitt huvud från Nordmark, vilket ledde till att Nordmark slog målsäganden flera gånger på armen. Efter detta började Nordmark att ta målsäganden på brösten och då ska målsäganden tydligt ha uttryckt att hon ville att Nordmark skulle sluta upp med det. Nordmark fortsatte dock senare med att göra samma sak och började även tala om för målsäganden hur ”kåt han blivit”.
Sedan tappade målsäganden, enligt egen utsago, förmågan att göra någonting och då passade Claes Nordmark på att lägga sig på målsäganden och jucka mot hennes lår samt stöna. Efter detta ska Nordmark ha tagit av sig sina byxor och kalsonger. Målsäganden försöker att hålla ihop sina ben, men Nordmark ska då ha lyckats med att dra isär målsägandens ben och sedan börjat tafsat på hennes underliv och tagit av hennes trosor. När Nordmark sedan försökte lägga sig på målsäganden lyckades hon att ta sig därifrån och därefter springa ifrån lägenheten. Nordmark själv har dock hävdat i polisförhör att han ska ha respekterat att målsäganden inte velat ha sex och att det hela inte alls ska ha varit så dramatiskt. S-toppen har bestämt nekat till brott.
Rättsmedicinalverket har efter fotografier på målsäganden, som tagits av polisen, konstaterat att det på utsidan av den vänstra överarmen funnits ett cirka två centimeter i diameter, stort runt, grålila blåmärke med inslag av gult. Vidare har man funnit ett ovalt mörklila blåmärke, med inslag av gulaktig färgton, på insidan av målsägandens högra lår. På insidan av det vänstra låret kunde de se två stycken intill varandra liggande blåmärken som var svagt gulblå med otydlig avgränsning. Därutöver fann man på insidan av det vänstra låret ett blåmärke med svag rödlila färg och diffus avgränsning med gulaktiga inslag i kanten.

Nyligen lämnade åklagaren in sin stämningsansökan med anledning av det som hänt och rubricerade åtalet som försök till våldtäkt. I stämningsansökan påstår åklagaren att Claes Nordmark ”har försökt att genomföra ett samlag eller annan sexuell handling som varit jämförlig med samlag med målsäganden som inte deltog frivilligt genom att han, avklädd på underkroppen, med våld särade målsägandes ben med sina händer och drog målsägandens trosor åt sidan”. I andra hand har åklagaren yrkat på rubriceringarna sexuellt övergrepp alternativt sexuellt ofredande och misshandel.
Claes Nordmark har varit en välkänd socialdemokratisk profil i Norrbotten under många år. År 2018 blev Nordmark bland annat kommunstyrelsens ordförande i Boden. Dessutom har Nordmark varit aktiv på nationell nivå och arbetat under tidigare regeringar som exempelvis politiskt sakkunnig åt landsbygdsministern Sven-Erik Bucht och som politisk sekreterare åt Mikael Damberg i riksdagen. Under förundersökningens gång har Nordmark fått klargjort för sig att det funnits ett stort förtroende för honom inom partiet. Samtidigt krävde Socialdemokraterna att Nordmark, i samband med den pågående förundersökningen, skulle ta en paus från sina politiska uppdrag och omedelbart avgå om åtal skulle väckas, något som beskrivits av S-toppens försvarare i en erinran till förundersökningsledaren.

Trots att åtal väckts har flera socialdemokratiska toppolitiker valt att visa stöd och sympati för Claes Nordmark. Sveriges Radio har rapporterat om att exempelvis de två tidigare socialdemokratiska ministrarna Eva Nordmark och Leif Pagrotsky uttryckt omtanke för S-toppen i Boden. Även Socialdemokraternas kommunalråd i Kiruna, Mats Taaveniku, och Socialdemokraternas ordförande i Övertorneå, Tomas Vedestig, har valt att visa stöd för åtalade Nordmark. I en intervju med statsradion har Vedestig beskrivit hur han tycker att Nordmark är ”en fin människa” samtidigt som S-ordföranden i Övertorneå inte tänkt på hur hans öppna stöd för S-kollegan i Boden kan uppfattas av målsäganden.

Rättegången mot Claes Nordmark är planerad att äga rum i mitten av juni i Luleå tingsrätt.
Läs vidare: Emel Karakaya (S) döms för olovlig avbildning av skyddsobjekt
Läs vidare: Amrit Preet Kaur (S) vill se folkmord på vita – flyr frågor