onsdag, 29 juni, 2022
onsdag, juni 29, 2022

Berlindemonstranter mot hårda Covid-19-åtgärder möter vattenkanoner

De första gripandena gjordes eftersom individer vägrade att följa coronarestriktionerna, inklusive tvånget att bära ansiktsmasker. En video från protesten visade hur AfD-parlamentsledamoten Karsten Hilse kastas till marken av poliser och släpas iväg med armarna bundna bakom ryggen. Hilse arbetade själv som polis innan han blev vald till Förbundsdagen.

Polisen hade satt in mer än 2 000 poliser i regeringsdistriktet. Demonstranterna skrek bland annat: ”Angela, folket är här!” och sjöng nationalsången. Runt middagstid bröt polisen upp ett möte framför Brandenburger Tor med högtalarmeddelanden.

Anledningen de angav var att demonstranterna inte hade uppfyllt kraven, som att upprätthålla minimiavstånd och bära ansiktsmasker. Demonstranterna varnades om att ge sig iväg för att undvika en hård polisinsats. Dessutom satte räddningstjänsten in vattenkanoner.

Det federala inrikesministeriet motiverade förbudet mot totalt tolv massmöten och demonstrationer eftersom det skulle ha en ”inverkan på parlamentets arbete”. Beslutet fattades i samförstånd med Förbundsdagens ordförande Wolfgang Schäuble och Förbundsrådet.

Den statliga kriminalpolisen (LKA) i Berlin hade tidigare varnat för eventuella attacker mot Förbundsdagen i samband med de planerade protesterna mot lagen om smittskydd. Förbundsdagspolisen hade också informerat parlamentsledamöterna om denna risk. LKA uppskattar ”antalet deltagare till det övre fyrsiffriga intervallet, maximalt till det nedre femsiffriga intervallet”.

På torsdagseftermiddagen röstade den tyska Förbundsdagen slutligen med bred majoritet för den så kallade tredje civilskyddslagen, som företrädare för AfD och FDP har argumenterat mot. Lagen ger regeringen utökade befogenheter i händelse av en pandemi, men har av vissa liknats vid fullmaktslagen från 1933, som gav Hitler makten. När parlamentsledamöter från AfD höll upp affischer i protest mot lagen gav Förbundsrådets ordförande Wolfgang Schäuble dem en uppmaning till att respektera ordningen. Förbundsrådet godkände också senare ändringen av lagen om smittskydd.

415 parlamentsledamöter röstade för reformen av lagen och 236 emot den.

Senaste