torsdag, 25 april, 2024
torsdag, april 25, 2024

Även i coronafrågan söker vi nya vinklar

Som en sanningssökande nyhetsmedia måste vi kunna lyfta frågeställningar som inte är de mest bekväma, uppenbara eller ens nödvändigtvis de allra mest relevanta för stunden. Det gäller även under coronakrisen.

Sverige har nu gått in i en kritisk fas när intensivvården räcker till för allt färre samtidigt som dödstalen som följer coronavirusets härjningar stiger allt snabbare. För många svenskar ser det nu ut att kunna bli ett hårt uppvaknande, efter veckor och månader då vardagen har tett sig tämligen normal – samtidigt som svenska myndigheter har försäkrat om att situationen i länder som Italien och Spanien inte är ett scenario som vi behöver vara oroliga för att det ska nå oss.

Att nu Sverige trots det ser ut att vara på väg in i just ett sådant scenario kanske inte förvånar den som har följt rapporteringen bortom svensk etablissemangsmedia. Strax efter att Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell försäkrade svenska folket om att det inte fanns någon anledning att oroa sig för viruset vid sportlovsresor till norra Italien, så skrev Exakt24 att spridningen av viruset i Europa ser ut att vara utom kontroll. Ytterligare en vecka senare menade Tegnell att smittspridningen sannolikt hade “peakat” i Sverige – samtidigt rapporterade vi att uppåt 7 av 10 svenskar riskerar att smittas, varav 50 000 kan dö.

När svenska myndigheter har mörkat sin data och hemlighållit sina modeller och prognoser så har vi lyft fram den breda grupp svenska forskare, epidemiologer, läkare och virologer som inte är knutna till myndigheterna och som har krävt en ärlig och öppen debatt om Sveriges strategi för viruset och dess konsekvenser. Och när Sveriges försvarsminister och etablerad media beskyller granskande journalistik i coronafrågan för att vara ”desinformation” och ”falska nyheter” så har vi avslöjat att källan till informationen var betydligt närmre dem själva än vad de ville medge.

Men vi har även skrivit om den hoppingivande forskningen kring läkemedel som i bästa fall kan bli en game changer i kampen mot coronaviruset – och som ofta dessutom är generiska och därmed tillgängliga för alla. Vi har också rapporterat om hur länder som Ryssland och Ungern kavlar upp ärmarna och når resultat i att begränsa virusets framfart över Europa, samt om hur Danmark nu har kunnat lätta på sina framgångsrika restriktioner.

Blickar vi framåt så finns det även skäl att kritiskt granska hur makthavare och politiker ändrar lagar och regler med hänvisning till pandemin. Och en debatt som förr eller senare kommer bli helt oundviklig är den om hur långtgående och under hur lång tid ett samhälle kan hålla stora delar nedstängda – och till vilket pris. För människors liv och hälsa drabbas givetvis av nedstängning också och när det blir mer klart för oss vilka effekter vi får av olika restriktioner så måste även detta kunna diskuteras sakligt och förutsättningslöst.

Vi har fått en del kritik för att en av våra medarbetare lyfte just detta perspektiv under en av Folkhälsomyndighetens presskonferenser tidigare i veckan och visst är det så att tajmingen kunde ha varit bättre och frågeställningen kanske tydligare (många verkar ha missförstått vad frågan gick ut på). Men med det sagt vill jag förtydliga vilken roll Exakt24 spelar i detta sammanhang: likt det har redogjorts för i denna ledare så är vi ute efter att hitta och lyfta fram nya fakta och data samt relevanta röster och perspektiv som sällan snappas upp i den allmänna debatten.

Som en sanningssökande nyhetsmedia måste vi kunna axla denna roll ur alla vinklar och perspektiv – även när det leder till frågeställningar som inte är de mest uppenbara eller ens nödvändigtvis de allra mest relevanta för stunden. Hellre ställa tio frågor som ingen annan ställer även om endast en leder till nya insikter, än tio viktiga frågor som tio andra redan har ställt tio gånger om.

Senaste