söndag, 2 april, 2023
söndag, april 2, 2023

Åtta åtalas i omfattande narkotika- och vapenhärva – Mousa Elali utpekas som den ledande

Åtta personer åtalas för involvering i narkotika-och vapenhantering i bland annat Skara, Skövde och Mariestad. Den ledande personen pekas ut som den statslöse Mousa Elali, som åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott. En svensk kvinna åtalas för att på uppdrag av Elali transporterat kokain i sina underkläder, och i förhör säger hon att Elali ville att hon skulle sälja narkotika då hon var svensk och når en annan kundkrets. Insikt24 har namnen på samtliga åtalade.

Den 14 mars inleds rättegången mot åtta personer som åklagaren menar har varit involverade i omfattande handel med narkotika och vapen. Samtidigt åtalas en person för grovt penningtvättbrott.

De åtalade

Mousa Elali, född i Libyen, åtalas för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott, och beskrivs som en ledargestalt av flera av de övriga åtalade. Enligt en annan åtalad är Elali av palestinsk härkomst.

Muhannad Hussein, som är medborgare i Syrien och har tolkbehov på arabiska, åtalas för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Han åtalas även för medhjälp till synnerligen grovt vapenbrott.

Saleh Qador, som även han är medborgare i Syrien med tolkbehov på arabiska, åtalas för synnerligen grovt vapenbrott och synnerligen grovt narkotikabrott.

Martin Grönlind åtalas för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Övriga åtalade är Linnéa Nyman som åtalas för narkotikabrott, Edin Skrijelj som åtalas för narkotikabrott, Daniel Svensson som åtalas för grovt narkotikabrott samt Mikael Torin som åtalas för grovt penningtvättbrott.

Enligt åtalet ska Mikael Torin ha fått in 275 290 kronor på sitt bankkonto som inkommit via insättningar av kontanter och swishöverföringar. Pengarna, menar åklagaren, härrör från brott eller brottslig verksamhet.

Polisen fann vapen i Saleh Qadors bil. Foto: FUP

Det var under sommaren 2022 som de första personerna häktades efter att polisen gjort tillslag på flera platser. Vid ett av tillslagen hittades bland annat två helautomatiska kulsprutepistoler och en knarkgömma där en stor mängd narkotika förvarades.

Ledarfiguren Mousa Elali

I förundersökningsprotokollet framkommer det att Mousa Elali uppfattas som en ledarfigur av flera av de åtalade. Linnéa Nyman säger i förhör att hon levde ett normalt liv med sina hundar när hon fick kontakt med Elali på nätet. Hon erkänner att hon transporterat droger åt Elali, och säger att han ville att hon skulle sälja kokain för att hon är svensk och ”kan ta en annan kundkrets”. Enligt åklagaren har Linnéa transporterat kokain och cannabis fyra gånger, och enligt henne själv fick hon 400 kronor för en resa.

Muhannad Hussein, som är syrisk medborgare, har enligt åtalet transporterat och förvarat narkotika och innehaft vapen och vapenammunition. Hussein uppger i förhör att han han är rädd för Mousa, och utvecklar resonemanget:

Jag har hört från Mousa att den som tjallar eller skadar Mousa så kommer Mousa att skada honom och familjen. Det här har Mousa sagt flera gånger. Mousa har förklarat för mig flera gånger om någon berättar för polisen om mig så kommer den och deras familj att bli skadade. Så länge jag var med honom så var jag lugn det fanns ingen risk att han skulle skada mig men nu så får jag känna rädsla för mig och min familj när jag berättar det här. Alltså Mousa är kapabel att skada mig han behöver inte vara här i landet för att göra det han glömmer aldrig det.”

Enligt Hussein får Mousa sina vapen från en vän som tidigare bodde i Sverige men som numera bor i Spanien. Han säger även att mannen i fråga är kurd.

Rättegången kommer att inledas den 14 mars och väntas uppta 14 förhandlingsdagar i Skaraborgs tingsrätt.

Senaste