tisdag, 28 november, 2023
tisdag, november 28, 2023

Asylentreprenören Jan Emanuel deltar på alternativ bokmässa – Tobias Hübinette rasar

Asylentreprenören Jan Emanuel Johansson, före detta riksdagsledamot för Socialdemokraterna och vinnaren av 2001 års upplaga av dokusåpan Expedition Robinsson, deltar på en alternativ bokmässa under sensommaren. ”Verkligen galet”, tycker den flerfaldigt brottsdömde vänsterprofilen Tobias Hübinette.

Den tidigare socialdemokratiske riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson kommer delta på Svenska Bok- & Mediemässan – som beskrivs som en alternativ mässa för äkta yttrandefrihet – i Stockholm den 20 augusti. När deltagandet utannonserades uppmärksammades det i en tweet av vänsterprofilen Tobias Hübinette, som skrev att den tidigare S-märkte entreprenören Jan Emanuel kommer att delta på ”den högerextrema alternativa bokmässan i augusti i år tillsammans med allsköns klimatförnekare, högerradikaler, konspirationsteoretiker, antisemiter och rasideologer”. Hübinette skriver även i en kommentar att det ”verkligen är galet” att Jan Emanuel ”frivilligt ställer upp i det sammanhanget.”

”Tack för tipset!”

Hübinettes tweet fick dock inte det mottagande som författaren troligtvis önskade. ”Kommer också att gå dit. Var på förra och den var sevärd”, skriver en användare om bokmässan, och en annan person tackade för tipset. En person vid namn Helene frågar Hübinette om han själv varit på mässan som han benämner som högerextrem, och skriver att hon deltagit på mässan och att samtalen som fördes där var ”sunda”.

Våldsam aktivist

Tobias Hübinette blev känd under tidigt nittiotal som en våldsam aktivist inom extremvänstern, och han är dömd för flera politiskt motiverade brott. Han erkänner själv i en intervju i tidningen Svartvitt att han ”mer eller mindre” attackerade och misshandlade ”allt från fullfjädrade skinheads till barn i skolåldern eller äldre herrar och damer” som enligt honom betedde sig rasistiskt. Han dömdes till fängelse efter att ha hällt lacknafta i en persons brevinkast och kastat en sten mot ett fönster, och är även dömd för framkallande av fara för annan, grovt brott, samt hot.  

Tobias Hübinette. Foto: Wikipedia

År 2019 lät Hübinette meddela att han tilldelats 3,9 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för att forska om termerna ras och rasism i sociala medier.

Kända profiler på bokmässan

Svenska bok- och mediemässan har tidigare lockat till sig flera kända profiler, bland andra Karl Hedin, Douglas León (Känd som Dogge Doggelito), Runar Søgaard, Ulf Brunnberg och Peter Wahlbeck. Detta år kommer bli minst lika ”kändistätt”, lovar arrangörerna. Den kommande bokmässan kommer mestadels handla om valrörelsen, och det kommer hållas flera panelsamtal om bland annat NATO, ekonomi, invandring, artificiell intelligens och media.

Biljetter finns att köpa på svenskabokmassan.se

Senaste