måndag, 11 december, 2023
måndag, december 11, 2023

Annie Lööf tycker inte att Sverige har för liberal invandringspolitik

Annie Lööf tycker inte att Sverige har en för generös invandringspolitik – tvärtom säger hon att vi har legat på EU:s bottennivå i flera års tid. Samtidigt kritiserar partiledaren regeringen, som hon menar skryter över det låga mottagandet.

Under valrörelsen tävlar partierna om folkets röster, och brottslighet och integration hamnar högt på väljarnas lista över viktiga frågor. Moderaterna gick under sommaren ut med att de vill minska invandringen och gå hårt åt de kriminella gängen. Liberalerna är inne på samma linje, och tror att hårdare krav på medborgarskap och språktest för tvååringar kan locka väljare. Även Kristdemokraterna tror att en hårdare retorik är vägen framåt, och gick nyligen ut med att personer som misstänks uppehålla sig i Sverige utan tillstånd ska dna-topsas och få sina mobiler tömda.

Hos Centerpartiet låter det dock annorlunda, där Annie Lööf menar att en liberal invandringspolitik är ”ren och skär anständighet” och att Sverige inte alls har en hög invandring.

Det var under onsdagskvällen i en partiutfrågning i Equmeniakyrkan i Vårgårda som Annie Lööf svarade nej på en fråga om hon anser att Sverige har för generös invandring med tanke på alla ”utmaningar” migrationen fört med sig. Tvärtom beklagade sig Lööf att Sverige under flera år har legat på EU:s bottennivå gällande migration. Hon berättade även att hennes parti gjort det möjligt för fler invandrare att få uppehållstillstånd i Sverige, bland annat genom familjeåterförening.

Lööf passade på att kritisera Socialdemokraterna och regeringen för att ha stoltserat med de senaste årens något lägre invandring.

I partiutfrågningen sa Lööf att hon vill göra det enklare för invandrare att komma in i arbetslivet, bland annat genom att låta dem ”lära sig jobbet på jobbet” och inte kräva att de ska ha vissa betyg för att kunna komma in på exempelvis yrkeshögskolor.

Senaste