torsdag, 23 mars, 2023
torsdag, mars 23, 2023

Anne Franks dagbok – en sedeslös bok?

Riksprofilen Rebecka Fallenkvist har fått mycket uppmärksamhet för ett inlägg om Anne Franks dagboks påstådda sedeslöshet. Stämmer bilden? Faktum är att i nyare utgåvor finns flera passager om sex som strukits av den unga författarinnans far. För bara några år sedan hittades två nya, särskilt osedliga sidor av dagboken.

Den frispråkiga Riks-profilen och SD-politikern Rebecka Fallenkvist, som blivit något av en TV-stjärna i den Sverigevänliga sfären, fick förnyad uppmärksamhet häromdagen. På sin så kallade Instagram Story lade hon upp en bild, där hon håller Anne Franks dagbok framför ett antal värmeljus. Hon beledsagar bilden med texten: ”50 sidor in och hittills har Anne Frank endast slagit mig som sedeslös. Kåtheten själv.”

Inlägget har väckt upprörda reaktioner hos SD:s kritiker, som menat att det är att bagatellisera ett offer för judeförföljelsen under Tredje Riket. Judiska Centralrådet har krävt att SD:s ledning tar avstånd från yttrandet.

Fallenkvist har själv förklarat sin kommentar på följande sett för olika medier. ”Boken utgör en gripande skildring av människans godhet och ondska. Den goda Anne som i de första kapitlen är som vilken ung tjej som helst, hon lever sitt liv i ro och finner ett intresse i killar (vilket jag belyste), ställs i kontrast till nazismens ondska. Min story syftade till det goda och mänskliga hos Anne – inte att förminska ondskan som hon utsattes för”. Trots detta förtydligande har hon nu tagits ur tjänst.

Men hur förhåller det sig med Fallenkvists sakpåstående. Är Anne Frank sedeslös? Flera läsare som har läst äldre översättningar blir kanske förvirrade av påståendet, men faktum är att Anne Franks dagbok innehåller flera explicita referenser till sexualitet, både reflektioner över sin egen sexualitet och över andras. Författarinnans far strök dock ut dessa delar, liksom en del annat som uppfattades som olämpligt. Det är först i nya utgåvor som dessa partier finns med.

På senare tid har det dock visat sig att dagboken i själva verket var ännu osedligare än vad man tidigare trott. Ny forskning har påvisat två hemliga sidor som rymmer fyra sällsynt osedliga skämt, bland annat om prostitution. Dessa sidor finns dock sannolikt inte i Fallenkvists utgåva.

Senaste